BOB DYLAN VIKEND SPECIJAL

Written by on May 26, 2021

U čast 80. rođendana Boba Dylana slušaćemo na našem radiju “Vikend Specijal” kojim posebno obilježavamo muziku, poeziju i trenutke koji su mijenjali pravac kulture 20. vijeka, direktno i bez pardona, i to kroz dvije vizure: U subotu 29.05. slušamo koncertni snimak turneje “Rolling Thunder Revue” u trajanju od 4 sata, od 20h do ponoći, a nedjelja 30.05. je rezervisana za maratonsko istraživanje Dylanovih “bootleg” serijala, od 12h pa do 22h !!!

Subota 29.05. 20h: Rolling Thunder Revue

Kako opisati najluđu turneju u istoriji muzike koja se ikad dogodila. Martin Scorsese je napravio nedavno film o ovom poduhvatu iz 1975. godine, i pokušao da odgovori na postavljeno pitanje. Legende i kojekakve priče kruže o ovoj turneji, niko ne zna sa sigurnošću da kaže šta se zapravo desilo. Niko više ne zna da li se ova turneja zapravo i dogodila, ili j eplod naše bujne mašte. Ko zna, znanje je svakako krhko, napisao bi sad Žikica Simić.

Ono što znamo jeste da se Bob Dylan nikad nije mirio sa već naprijed određenim šemama muzičke industrije, a još i više znamo koliko su njegovi potezi u pravcu istraživanja novog znali nervirati kako ljude iz biznisa tako i dežurne “stručnjake”. I baš sredinom 70tih , kada je između ostalog doživio i drugi autorski vrhunac i kada je koncertirajući arenama u pratnji “The Band”-a (te snimke slušamo ove sedmice u Ponoćnim Koncertima) mogao da postane ultra-mega veliki izvođač, poput svih iz 70tih, koji bi se sa velike bine odaljavao od tamo negdje u mraku fanatično -vrištećih obožavalaca koji mu više i ne zvižde jer muziku vodi u svom , a ne nečijem drugom pravcu. Da li zvižde ili oduševljeno kliču, teško je i i vdjeti, daleko su. The Band je vrhunski, najbolji u svom zanatu, ali ipak koncerti liče jedni na druge.

Bob Dylan okreće kormilo. Za vrijeme rada na albumu “Desire”, nasljedniku izuzetnog “Blood on the tracks”, tokom 1975, Dylan osmišljava i realizuje turneju koja funkcioniše kao karneval, lud, šaren , mnogoljudan, koji pod šator dolazi u svako prašnjavo selo Amerike, baš kao putujući cirkusi i karnevali početkom vijeka, da, baš oni pored kojih bi stasavali prvi folk izvođači, onako, kao posmatrači sa strane.

Dylanov karneval nije bio posmatrački, već je pogodio pravo u centar, sa ekipom muzičara debelo u dvocifrenom broju, od kojih su neki dolazili, odlazili, vraćali se na turneju i obratno, pjesme, muzika i neprogramirani, spontani, suludi nastupi približili su se narodu, baš tu pred nos. Joan Baez se pridružila, Joni Mitchell, Roger Mcguinn, Robbie Robertson, Mick Ronson, Scarlet Rivierra, i još mnoštvo imena provlačilo se binom, iza i ispod, ispred…gdje god. Umjetnička potreba da se folk pjevač približi narod ima više suštine od u struju uštekane gitare, koja je deset godina ranije, tako smetala folk čistuncima. Nisu samo muzičari činili putujući karavan, pjesnik Allen Ginsberg jedan je od prijatelja koji je budio duhove….

Karavan je putovao kroz narednu 1976-tu, Joan Baez je izjavljivala kako je Bob na sceni toliko nepredvidiv da ga je nemoguće pratiti, i da joj je baš takav zazov bio potreban. Kritičari su se uglavnm složili da Dylan nikad ranije, a vjerovatno ni kasnije nije bio toliko moćan. Nikad ranije, a ni kasnije nije bilo ovakve turneje.

Snimak koji slušamo traje čitavih četiri sata i uključuje integralan program, s anastupima Joni Mitchell, Joan Baez (prije i kroz Dylanov koncert) i prikazuje u punom sjaju kako je zvučala turneja “Rolling Thunder Revue”, za čiji naziv je sam Dylan izjavio kakao mu je sinuo gledajući oluju….

Fotografije koje prilažemo snimio je zvanični fotograf turneje Ken Regan.

Nedjelja, 30.05. od 12h: Bootleg Series

Serijal “Bootleg Series” koji je Bob Dylan postepeno objavljivao posljednjih nekoliko decenija izuzetno su važne za rekonstrukciju i potpuno razumijevanje različitih faza, kao i metoda stvaralaštva Bob Dylana. Serijal se vrtio oko ključnih albuma i perioda, i kroz nekoliko CD-ova po izdanju pravo su blago sa sve Dylanologe i one koji će to tek postati.

Često se pravi autor ne otkriva do kraja kroz zvanična izdanja bogata produkcijom, čak i u Dylanovom standardu , već upravo slušajući g akroz jammovanja sa pratećim muzičarima, u drugačijim verzijama, uz uvijek prisutan duh istraživača kji nikad to nije prestao biti. U tome j ei jedna od veličina Bob Dylana, i dijametralna razlika u odnosu na mnoge druge.

Mi ćemo se koncentrisati na istraživanje bootleg serijala oko albuma #The Basement Tapes”, country faze oko “Nashville Skyline”, remek djela “Blood on the Tracks”, kao i takozvane hrišćanske faze na prelazu u 80te. izbor smo sveli na 10 sati sjajnog materijala.

Pridružite se negdje i nekad, u periodu od podna do 22h uveče !!!

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background