Dobar Vjetar po treći put u Tivtu

Written by on April 8, 2024

Wind Fest, ili Festival Vjetra po treći put se održava u Tivtu tokom 5 vikenda sa 15 sportskih, edukativnih, kulturnih i zabavnih dešavanja. Program festivala predstavljen je danas na press konferenciji, čije detalje prenosimo:

Treće izdanje Wind festa biće upriličeno u Tivtu od 26. aprila do 25. maja. Ovog proljeća Tivat će pet vikenda jedriti kroz 15 sportskih, edukativnih, kulturnih i zabavnih programa na različitim lokacijama uz obale i u zaleđu grada, poručili su organizatori i partneri na današnjoj press konferenciji povodom predstavljanja ovogodišnje manifestacije.

Jedriličarski klub Delfin, kao strateški partner Opštine Tivat i Turističke organizacije Tivat, nastavlja da promoviše autentičnu lokalnu kulturu života sa morem, okupljajući institucije i javne kompanije, nevladine i sportske organizacije, kreativna udruženja i pojedince, koji zajednički donose cjelomjesečnu vikend feštu. Ona je prije svega namijenjena građanima Tivta i Boke, poručila je obraćajući se u ime Opštine i turističke privrede direktorka Turističke organizacije Tivat, Nina Lakičević:

“Opština Tivat i lokalna turistička organizacija od samog početka prepoznale su i ove godine podržale organizaciju Festivala vjetra JK Delfin kao jednog od najstarijih klubova u gradu‚ koji se prije svega ističe svojim sportskim rezultatima, ali i širokim spektrom aktivnosti na promociji Tivta kao nautičke, jedriličarske destinacije, kao promociji života uz more i maritivne baštine. Ovaj multimedijalni festival izuzetno je važan i odvija se u pravom dijelu godine. Iz prostog razloga, on radi na očuvanju autentičnosti lokalne sredine, koja se, kao i sve druge, susreće sa problemima i izazovima koje nosi globalizacija. Za našu zajednicu je jako važno da radimo na promociji ovakve price, koja promoviše lokalne javne površine kao mjesta susreta i druženja, udruživanja različitih snaga. I sve to kroz sport i edukacije, kvalitetan kulturni i zabavni sadržaj, sa posebnim konceptom ustupanja pozornice mladim talentima i muzičarima. Festival je izuzetno zanimljiv i privlačan, kako lokalnom stanovništvu, tako i svim posjetiocima i turistima, koji se tih dana zateknu u Tivtu. Opština i TOT posebno su ponosne što festival sadrži edukativan segment, što je Delfin uspio da nastavi saradnju sa Pomorskim fakultetom i Institom za biologiju mora, te ga možemo smatrati osnovnom pomorskom školom, koja je stekla renome za dalje.”

Predsjednik JK Delfin i idejni tvorac Festivala, dr Frano Tripović ukazao je da jedrenje i plovidba nisu samo sport i profesija, već vještine neophodne za život sa morem i uz more, te klub edukaciju smatra svojom obavezom, trudeći se da se pozicionira kao osnovna pomorska škola. Naglasio je:”Čini mi se da se mještanin kao kategorija često zaobilazi kad se donose i stvaraju javne politike i mislim da je jako bitno to što se mi na neki način osjećamo kao vrapci, koji ostaju tu tokom cijele godine, ali ne želimo da budemo vrapci, koji kupe mrvice sa te globalne trpeze, koja se nadvija nad nama, nego želimo da se kupamo u proljećnom suncu tokom cijele godine, a da zimu, koja nam je postala kratka koristimo na kreativan način i da s proljeća slavimo buđenje, rađanje, kreativnost i radost. Da kroz ovaj festival stvorimo jednu platformu, u kojoj će se kvalitet u društvu istaći. Smatramo da ćemo stvoriti uslove da ljudi koji ovdje žive ostaju ovdje, a ne da idu kući po bijelom svijetu da pronalaze nešto što mi već imamo. Festival se oslanja na bogato prirodno i kulturno nasljeđe koje baštinimo. Ti pogledi na svijet i vještine se jedino mogu prenijeti edukacijom, gdje mlade generacije mogu da postaju sve svjesnije kulture koju baštinimo.

Mi punim srcem kao mještani dajemo svoj doprinos na ovaj način. Najšira moguća zajednica je uključena u ovu priču i ja svima zahvaljujem.”

Ukazavši da je manifestaciju podržalo 55 sponzora i partnera, od kojih sedam lokalnih institucija, šest nevladinih udruženja i 45 privrednih subjekata, uz podršku Opštine, Turističke organizacije, međunarodnih fondacija Francis&Richard Gadbois i William Gilspie, direktorka Festivala vjetra, Vesna Vukić, poručila je da je upravo autentičnost ono što ga čini vrijednim turističkim proizvodom.

“Iako festival predstavlja kombinaciju lijepih i veselih događaja, on  takođe predstavlja opomenu i podsjećanje da treba da se čuvamo globalizacije kao posledice masovnog turizma.

Skloni smo da podilazimo turistima, stavljajući njihove želje i potrebe na prvo mjesto, a zaboravljamo da turisti ne dolaze u Crnu Goru zbog luksuznih hotela, već dolaze u luksuzne hotele zbog Crne Gore. Neophodno je da čuvamo znanje koje imamo, vještine koje su potrebne da bismo sačuvali kulturu života i bili zanimljivi i sebi i drugima. To je jedan od postulata održivosti koji želimo da naglasimo ovim projektom. Primarna target grupa nisu turisti, već lokalci i građani Tivta, Boke i Crne Gore. Mi široko dočekujemo sve turiste, da feštaju sa nama, ali na naš način.“

Program i ove godine počinje posljednjeg vikenda u aprilu, kada se tradicionalno jedri Tivatska regata UNA Montenegro Cup, kojom zvanično počinje nautička sezona u Boki Kotorskoj. Otvaranje je zakazano za 26. april na gradskoj rivi Pine, kada će kao predgrupa beogradskom punk-rock sastavu Partibrejkers nastupiti jedan od najpopularnijih bendova klupske scene u Crnoj Gori – Milky Wave.

Festival se nastavlja prvog majskog vikenda izložbom regionalnog udruženja vizuelnih umjetnika Adriatic Artists pod naslovom „Mare nostrum“ u JU Muzej i galerija Tivat, dok nas vikend kasnije čeka izložba Udruženja likovnih umjetnika Tivta i nastavak međunarodne naučno-stručne konferencije „Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija,“ koju JK Delfin drugu godinu za redom realizuje u saradnji sa Pomorskim fakultetom Kotor Univerziteta Crne Gore. Prodekanica za razvoj i komunikaciju PFK, prof. Dr Zorica Đurović, direktorka konferencije je kazala:

„Zaista smo srećni i zadovoljni i ponosni i čast nam je da budemo dio ove priče. Festival vjetra predstavlja savršen konglomerat svih raznovrsnih aktivnosti, koji treba da ćine jedno zdravo, uspješno društvo. Tu su sport, kultura, nauka, edukacija, i sve to uz dobru zabavu. U tom smislu, moramo da kao inicijatoru cijele ove ideje iskažemo zahvalnost JK „Delfin“, koji je savršen primjer iskrene, posvećene društvene odgovornosti i nadam se da ćemo svi doprinijeti da ostane efikasna i održiva. Moramo zahvaliti i Opštini, na čelu sa predsjednikom Komnenovićem, Turističkoj, a takođe i predsjednici Festivala Vesni Vukić i Antoneli Stjepčević iz organizacije događaja, koje su nas povezale. Ovdje u Tivtu nas okuplja zajednička privilegija da živimo u ovom bogatstvu i ljepoti i da možemo to da podijelimo sa drugima, a dobar broj nas i da zarađuje od toga. Vrijeme je da pokažemo svoju zahvalnost i odgovornost i da sačuvano ovaj dragulj, kakav je Boka i da je učinimo održivom, uspješnom i zdravom sredinom i destinacijom. Imamo čast da je organizacija konferencije na festivalu povjerena Pomorskom fakultetu. Ovogodišnja konkurencija i Festival za nas su od posebne važnosti imajući u vidu da ove godine Univerzitet CG proslavlja 50 godina, a Pomorski fakultet 65 godina postojanja, što ga čini jednom od najstarijih visokoškolskih institucija u zemlji.“  

Partner festivala je i Centar za kulturu Tivat, koji organizuje predstavu „Druga strana vjetra“, čiji je jedan od koproducenata i u produkciju su ponovo uključene Muzička škola Tivat I JUŠOSMO Vida Matjan iz Kotora koje pripremaju tri programa klasične muzike, među kojima i veliki koncert sa Glazbeno prosvjetnim društvom Tivat na Pinama.

Sportski program, pored Male tivatske regate i 19. izdanja Tivatske regate, donosi i Virtuelnu regatu i Regatu veterana, te novo izdanje off-road biciklističke trke Enduro Race na Vrmcu.

Festival vjetra će tradicionalno biti završen na Ponti Seljanova.

„Na Dan mladosti plesaćemo u gradu dobrih vjetrova slaveći život uz kultnog crnogorskog repera Random i nastup beogradskog sastava Eyesburn, koji će koncertom na Festivalu vjetra 2024 obilježiti 30 godina rada. Svi programi su i ove godine besplatni za posjetioce,“ poručili su organizatori i uputili zainteresovane da posjete web sajt festivala- www.windfest.me.

Izvor: Radio Tivat


Current track

Title

Artist

Background