Drugi WINDFEST u Tivtu od 28.aprila do 28.maja

Written by on April 4, 2023

Drugo izdanje festivala WINDFEST (festival održivog razvoja) odvijaće se tokom pet vikenda, od 28.aprila do 28.maja, a obuhvata 35 sportskih, zabavnih, edukativnih i kulturnih sadržaja u kojima će građani i gosti grada uživati na deset različitih lokacija.

Festival i ove godine za cilj ima pozicioniranje Tivta, Boke Kotorske i Crne Gore kao nezaobilazne regionalne adrese koja garantuje vrhunske sportske sadržaje, dobru zabavu, edukativni, umjetnički i veoma raznovrstan kulturni program u periodu predsezone.

U okviru Festivala vjetra održaće se konferencija “Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija” a koju organizuje Pomorski fakultet iz Kotora.

Rukovodilac ove ustanove prof.dr Špiro Ivošević kazao je da mu je izuzetna čast da bude dio Festivala vjetra koji već postaje tradicija Tivta i Boke.

“Potrudili smo se da u okviru pomenute konferencije organizujemo dva panela posvećenih sigurnošću plovidbe u Boki i zaštiti ovog bisera Jadrana. Cilj panela je da oko navedenih tema okupimo direktne aktere , aktiviste i donosioce odluka kako bi došli do određenih zaključaka i smjernica za dalje djelovanje”

Antonela Stjepčević, urednica programa kazala je da je i ove godine sportski program najznačajniji, ali da dobre vjetrove “zazivaju” i u drugim sverama festivala pa je tako ove godine izuzetno bogata selekcija kulturnog program dodavši da su posebno ponosni na edukativni program festivala.

“U okviru festivala organizovaćemo značajne konferencije, predavanja, tribine, promociju knjiga a sve na teme od značaja za održivi razvoj destinacije”.

Festival će imati i bogat zabavni sadržaj i već na otvaranju na gradskoj rivi Pine 28. aprila nastupiće tivatska klapa Jadran, zatim ansambal Toć dok su zvijezde večeri splitski bend Daleka Obala.

“I zatvaranje Festivala biće propraćeno bogatim zabavnim programom i stejdž prepuštamo duvačkim orkerstrima. Nastupiće mjesna muzika Đenović i Glazbeno prosvjetnom društvu Tivat.

Na zatvaranju festivala nastupiće i reggae velikan Hornsman Coyote, omiljeni kotorani Who See, kao i legenda alternativne scene Nikola Vranjković sa svojim bendom, najavljuje Antonela Stjepčević.

Dr Frano Tripović idejni tvorac festivala ističe da je i ove godine okosnica festivala Tivatska regata.

“ 29. aprila održaće se Mala Tivatska regata za optimiste i lasere dok će 30 aprila biti održana Tivatska regata. U saradnji sa jedriličarskim klubom Porto Montenegra prvog dana biće održana i WINDFEST kup. Ove godine je 18. izdanje Tivatske regate koja okuplja cjelokupnu jedriličarsku zajednicu Crne Gore i očekujemo učešće oko 250 učesnika na oko 40 brodova. Ove godine biće organizovano i downhill druženje u Parku prirode Vrmac” ističe Tripović.

U sklopu programa Festivala vjetra biće izvedene i tri predstave kazao je glumac Matija Grabić koji je zadužen za selekciju ovog programa.

„Ovaj segment programa otvorićemo sa tivatskom predstavom „Svileni okean“ koja se priprema u sklopu NVO Škat. Na programu festivala je i kazališna družina Ritam igre iz Splita. Treća predstava na repertoaru je „Nora“ u režiji Paula Tišljarića“

PROGRAM FESTIVALA: WINDFEST MNE

Ovogodišnje izdanje festivala realizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Tivat, Turističke organizacije Tivat, Richard and Frances Godbois Foundation i William Gillespie Foundation, te brojnih sponzora. Saradnici u organizaciji su Opština Tivat, Pomorski fakultet Univerziteta Crne Gore u Kotoru, Centar za kulturu Tivat, JU Muzej i galerija Tivat, JU Gradska biblioteka Tivat, Muzička škola Tivat, ŠOSMO Vida Matjan Kotor, DOO Komunalno Tivat, više lokalnih nevladinih i sportskih organizacija.

Ovo će biti drugo po redu održavanje festivala WINFEST. Prvo, prošlogodišnje izdanje zamišljeno je kao multimedijalno-sportska manifestacija koju je Jedriličarski klub Delfin pripremio u saradnji sa lokalnim institucijama, nevladinim organizacijama i kreativnim pojedincima, a intencija festivala je da apostrofira sportski, umjetnički i obrazovni potencijal Tivta i Boke, kao osnova održivog razvoja u budućnosti.

Na WINFESTU 2022 su u okviru muzičkog dijela porgrama nastupili Darko Rundek & Ekipa, TBF kao i drugi značajni lokalni izvođači klapske i klasične muzike.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background