Glitterbeat Records u 2023, tri najznačajnija izdanja !!!

Written by on January 24, 2024

Omiljena izdavačka kuća našeg radija, Glitterbeat Records nas je i u 2023. godini počastila jako dobrim izdanjima. Više puta uzastopno dodijeljena WOMEX nagrada nije slučajna jer uredništvo Glitterbeat-a (Peter Weber, Chris Eckman, Silvij Skok) godinama gradi čitavu filozofiju koja redefiniše pojam world music-a i način na koji sagledavamo spoj najsavremenije muzike koja se naslanja na tradiciju, a istovremeno kreira novi narativ. Uz savjet da je ipak lični ukus presudio i da proučite baš sve iz njihovog kataloga, evo koja tri izdanja iz ovogodišnje ponude smatram najzačajnijim :

Faizal Mostrixx – Mutations

I baš kad savremenu muziku izbjegavamo ograničavati žanrovski, eto novog naziva- Afrofuturizam, ali hej, ne samo da zvuči dobro nego rasplamsava maštu, šta bi moglo biti i kako bi to moglo zvučati. Pored svega, mnogi naviknuti na kojekakav različit zvuk koji nam dolazi sa crnog kontinenta, ovdje bi mogli ostati šokirani, ili barem iznenađeni, i dobro je što je tako, odlična polazna osnova. Pa, šta nam onda donosi Faizal Mostrixx, i ko je on u stvari?

Producent, plesni koreograf iz Ugande, uspio je da poveže istočno afričku savremenu elektorniku, poliritmiju, ampiano, ceremonijalčne napjeve sa Nila, i terenska snimanja sa područja čitave Afrike, sve iz specifične bedroom production filozofije, koja je sigurno danas novi do it yourself.

Po vokaciji, Faizal Mostrixx je plesač, koga je majka u djetinjstvu učila plesu uz tradicionalne ženske plesove uz perkusije i hipnotički ritam, dok je otac kamiondžija donosio kući kasete i CD-ove tradicionalne i pop muzike Kenije i Konga. Odrastajući, Faizal je uspio da prije svega kroz ples umreži sve svoje uticaje, i provuče ih kroz prizmu savremenog. Ceremonije plesa, kao dubok plemenski trans uklopile su se uz tradicionalne napjeve i uticaje istočne i južne Afrike, pa je stvoren svojevrstan pan- Afrički eksperiment na kome Mostrixx dodaje snimke sa terena (tzv. field recordings) iz Ugande, Konga, Etiopije i Tanzanije.

Finalni rezultat je transformacija, put u nepoznato i novo, i zaista, za sve koji smatraju da su naslušani muzikom iz Afrike, album “Mutations” biće dobar pozitivan šok, i poziv na buđenje! Gostuje nekolicina muzičara, pjevačica, ali to ostavljam da sami dalje istražujete.

Bixiga 70- Vapor

Moj omiljeni bend iz Brazila, Afro- Cuban vizionari Bixiga 70, objavili su peti album “Vapor” koji je njihov najbolji do sad. Zvuči fenomenalno, da počnemo od te činjenice. No, novi album nakon 5 godina donosi zvučnu promjenu, prethodnici su slijedili kontinuitet koji je bio prekinut raznim spletovima okolnosti, između ostalog i pandemijskom pauzom.

Sa par novih članova, u novim dubokim uzdahom, album “Vapor” više je nego ikad savremeni Sao Paolo, produvan kroz afro- karipski brass. Duh novog zajedništva se osjeća, muzika putuje kroz džungle, od betonskih do zelenih, haotičnost i harmoniju, i da, jesam li rekao, nadasve sjajno zvuči.

Lenhart Tapes – Dens

Trećni najznačajniji Glitterbeat album ove godine po mom mišljenju, a i sveopštem ushićenju na sceni je sjajni beogradski Lenhart Tapes. Moram priznati da sam prethodnih godina sa naporom zamišljao kako će zvučati bendovi sa našeg podneblja koje objavi Glitterbeat. Koju će imati priču da ispričaju, a da ne slijede isključivo tradicionalni zvuk, koja će se uklopiti u narativ i svjetonazor ove izdavačke kuće. Nisam ni mogao zamisliti ovako suludi spoj koji je Vladimir Lenhart postavio na scenu.

Kasetni DJ koji sa starih dekova, kasetofona, walkmena, bilo čega što možemo zamisliti da je preživjelo (da sam znao, čuvao bih svoje stare uređaje da nekome mogu biti od koristi…), koji servira sumanutu vožnju po opskurnim folk melodijama koje ni u ludilu neke zabačene kafane ne bi pustili, ali u ovakvoj kombinaciji, preko koje svojim glasom Tijana Stanković i Zoja Borovčanin odnose na potpuno drugi nivo, i sa pravom čine drugu stranu ovog neobičnog zvučnog udara.

Da li je ovo svojevrsni Balkan futurizam, ako je Faizal Mostrixx nazvan afrofuturizmom, zapitajmo se? Mutacija, tj transformacija je svakako ponovo na djelu, kao i činjenica da o albumu “Dens” pišu najugledniji svijetski muzički časopisi (Quietus, Rhythm Passport i nadasve Uncut), osim našeg lokalnog ponosa, dokazuje koliko je važno imati eminentnog izdavača, koji vaš rad ipak plasira široj svijetskoj publici, a Lenharta je zapao najbolji.

Tomislav Žegura


Current track

Title

Artist

Background