IAN CHURCHILL ZATVARA LISTU SPECIJALNIH GOSTIJU 17. HSF-A

Written by on July 7, 2023

Nevjerovatno kvalitetnu listu specijalnih gostiju 17. Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će se održati na više lokacija u Herceg Novom i Boki od 01. do 06. septembra ove godine, zaokružuje svjetska super zvijezda Ian Čerčil (Ian Churchill)!

„Čerčil dolazi iz Velike Britanije, ali je svoju karijeru skoro ekskluzivno vezao za američko tržište i rad za najveće svjetske izdavače MARVEL i DC COMICS. Nakon rada na takvim sjajnim naslovima kakvi su Supergirl, X-men, Dedpul, na red dolazi dugoročni angažman na serijalu Cable sa jednim od najvećih svjetskih scenarista Džefom Lobom (Jeff Loeb). Ovaj serijal obojici autora donosi vrhunske kritike i svjetsku slavu, te ih preporučuje za velike projekte u svijetu stripa, televizije i filma. Ovaj dvojac u narednim godinama nerijetko nastavlja saradnju te proizvode i takve serijale kao što su Coven ili Lavlje Srce za izdavača Awesome Comics.  Čerčil nastavlja da dobija sjajne poslove na najekskluzivnijim naslovima, pa tako biva jedan od prvih crtača novog serijala Teen Titana za DC COMICS i redovne serije Hulka za MARVEL. Uskoro se okušava i kao kompletan autor, a njegov serijal Marineman koji izdaje IMAGE, a za koji piše scenario, crta i radi finalne boje dobija nominaciju za Ajznera, najveću nagradu u svijetu stripa“, objašnjavaju organizatori HSF-a uz podsjećanje da Čerčil zatvara listu od specijalnih gostiju ovogodišnjeg izdanja najvažnije regionalne manifestacije posvećene deveoj umjetnosti, jer uz njega u septembru Crnu Goru doalze iz Britanije Dave McKean, Doug Braithwaite, Zoe Thorogood, iz Španije Francis Portela, iz Italije  Marianna Ignazzi, Grazia La Padula, Ester Cardella i Marco Mastrazzi, te Dana Dimat iz Francusek, Kineskinja Yi Yang i Slovenac Zoran Smiljanić.

“Ako znamo da pored njih u Herceg Novi dolazi još oko 60 najvažnijih regionalnih i evropskih strip stvaralaca koji su povratnici na Festival, te da je i ove godine svih šest dana planiran vrhunski stripovski, likovni i edukativni cjelodnevni program kao i sjajni koncerti regionalnih rock i jazz zvijezda i da su svi programi na HSFu BESPLATNI za posjetioce, onda je jasno koliko je naš festival značajan na svjetskoj sceni strip umjetnosti”, kažu iz HSF-a uz podsjećanje da i ove gdoine imaju podršku određenih institucija poput Ministarstava Kulture i Turizma kao, te opština Herceg Novi i Tivat, kao i ambasada Italije, Velike Britanije, Španije, Slovenije, Francuske….

Organizatori u našoj zemlji najvažnije manifestacije posvećne devetoj umjetnosti podsjećaju da naslovi koji obilježavaju dalji tok karijere Iana Čerčila su „Pustoši“, „Dome slatki dome“ i „Osveta“, sve za najvećeg svjetskog izdavača nezavisnih stripova IMAGE.

„Kao i Dag Bretvajt, još jedan ovogodišnji specijalni gost Hercegnovskog strip festivala, Ian Čerčil je bio učesnik obaranja Ginisovog rekorda u najbrže proizvedenom stripu i stripu sa najviše crtača. Podsjetimo, neke od najvećih svjetskih zvijezda su po scenariju Marka Milara (Mark Millar)  za 11 sati, 19 minuta i 38 sekundi proizveli strip koji je štampan i rasprodat, a svi prihodi su išli dječjoj bolnici u Jorkhilu“, zaključuju organizatori HSF-a. Ovom objavom Hercegnovski strip festival dokazuje još jednom koliko je ta manifestacija uspjela da pozicionira Crnu Goru izuzetno visoko na svjetskoj mapi devetoj umjetnosti.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background