IZVORIŠTA: Best of 01/2023. & 02/2023.

Written by on March 4, 2023

Posljednje dvije godine sam na Facebook stranici početkom svakog mjeseca objavljivao abecedni popis albuma koje sam slušao u prethodnom. Sada sve nastavljam na ovim stranicama, a ova lista je prilično dugačka jer se radi o dvomjesečnoj listi s najboljim albumima iz siječnja i veljače ove godine kao i nekim zaostacima iz 2022. koje sam kasno poslušao pa nisu upali na godišnju listu najboljih izdanja za prošlu godinu. Uglavnom, evo lijepih 25 albuma:

Piše: Emir Fulurija

Acid Arab – ٣ (Trois) (Crammed Discs 2023.)

Po mojem mišljenju ovo je najbolji album u karijeri Acid Arab. Oni su se od početka karijere nametnuli kao jedni od najzanimljivijih izvođača koji spajaju elektroniku s istočnjačkom glazbom, a ovdje su sve doveli do savršenstva. Album nema niti jednog slabog trenutka.

Baul Meets Saz – Banjara (Uren Productions 2022.)

Ovo je projekt koji spaja indijsku i tursku glazbu, a činjenica da ovaj bend djeluje u Belgiji uopće nije čudna s obzirom na to koliko iz Belgije stiže odličnih izvođača posljednjih godina.

Dimitris Mystakidis – Morso (Fishbowl Music 2022.)

Grčki gitarist snimio je samo još jedan odličan album. Svi oni koji su upoznati s radom Dimitrisa Mystakidisa znaju da ovo ‘samo’ u njegovom radu znači da se od “Morsa” nećete lako moći odvojiti.

Dunja Knebl & Adam Semijalac – Moje srce se reskoli (Selfreleased 2023.)

Dunja Knebl neumorno objavljuje album za albumom, a nakon što je krajem prošle godine izašao “Sonce”, snimljen sa Zoranom Majstorovićem, sada je objavila album snimljen s Adamom Semijalcom. On se već okušao u tradicijskoj glazbi, a ovdje je stvorio savršenu pomalo mračnu zvučnu sliku za pjesme koje je Dunja još jednom iskopala. Rani kandidat za domaći album godine.

ÈRÍN afrofunk – Same Blood EP (Selfreleased 2023.)

I Italija ima dobar afrobeat/afrofunk bend. Zovu se ÈRÍN Afrofunk i nedavno su objavili svoj EP koji totalno ubija…

Ian Lasserre – Meu Único Medo É Primavera (ajabu! 2023.)

Moj jedini strah je proljeće. To je prijevod naziva novog albuma Iana Lasserrea za kojeg se može reći sve ono što sam napisao malo niže za Lucasa.

Iftin Band – Mogadishu’s Finest: The Al​-​Uruba Sessions (Ostinato Records 2022.)

Ostinato Records u posljednje vrijeme objavljuje zanimljive albume iz Afrike, a ovaj put su nam ponudili kompilaciju najpoznatijeg somalijskog benda iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Jiraan Ensemble – Sirto (Zephyrus Records 2023.)

Jiraan Ensemble je osnovan 2016., u njemu sudjeluje 12 glazbenika koji imaju različito porijeklo, ali i glazbeno naslijeđe što se vidi i u njihovom stilu. Ipak, Jiraan Ensemble najviše naginje onom pomalo klasičnom bliskoistočnom stilu s dosta orkestracija, ali i dodirnih točaka s jazzom.

João Selva – Passarinho (Underdog Records 2023.)

Još se prethodni album “Navegar” nije pošteno ohladio, a João Selva se vratio s novim materijalom. “Passarinho” je ponešto mirniji od svojeg prethodnika, a Selva ga je nazvao ‘vintage tropical pop music’.

Kimi Djabaté – Dindin (Cumbancha Records 2023.)

Često volim skovati neke glazbene kovanice, a za ovakvu glazbu uglavnom koristim pojam zapadnoafrički tradicijski pop. Možda zvuči nespretno na papiru, ali u zvučnicima je i više nego ugodno.

King Ayisoba – Work Hard (Glitterbeat Records 2023.)

Ništa puno ne mijenja King Ayisoba u svojoj muzici. I dalje je sve naslonjeno na suludi zvuk kologa kojeg upotpunjuju post-punk ritmovi što nije čudno kada se zna da s Ayisobom cijelu karijeru radi Zea iz kultnih The Ex. King Ayisoba je beskompromisan, a muzika mu je ogoljena, ali žestoko udara.

Laboratorium Pieśni – Hé Oy​á​te (Agencja Perspektywy 2023.)

Polifonijsko pjevanje praćeno isključivo udaraljkama. To je formula koju Poljakinje iz grupe Laboratorium Pieśni koriste od početka karijere, a s ovim albumom su je dovele do savršenstva.

Lucas Santtana – O Paraiso (NØ FØRMAT! 2023.)

Teško je odoljeti nježnom, pomalo sjetnom glasu Lucasa Santtane koji iz albuma u album vješto spaja tradicijske zvukove iz Bahije s ostavštinom Joao Gilberta i modernim zvucima.

Mahsa Vahdat & Skruk – Braids Of Innocence (Kirkelig Kulturverksted, 2022.)

Iranska pjevačica se udružila s norveškom vokalnom skupinom, a Mahsa Vahdat je pjesme za ovaj album birala u skladu s protestima koji su se mjesecima događali u Iranu, a koji su tražili veća prava za tamošnje žene.

Merema – Eryamon’ Koytneva (CPL-Music 2023.)

CPL-Music nam je posljednjih godina donio dosta zanimljivih izdanja iz Rusije, a sada im se priključila Merema, grupa koja spaja tradicijsku glazbu iz tamošnje pokrajine Mordovije s umjesnim primjesama elektronike.

Mohamad Zatari Trio – Istehlal (Zehra Records 2023.)

Muzičari iz Sirije, Irana i Indije spajaju istočnjačku glazbu s jazzom. I to zvuči jako dobro.

Orchestra Gold – Medicine (Selfreleased 2023.)

Od svojih početaka Orchestra Gold spajaju malijsku glazbu s psihodeličnim rockom, a cijeloj priči dodaju malo brass začina. “Medicine” je najbolji album u njihovoj karijeri i trebao bi im donijeti pozornost koju definitivno zaslužuju.

Payadora Tango Ensemble – Silent Tears: The Last Yiddish Tango (Six Degrees 2023.)

Tango donosi strastvene emocije, a ovdje su one dodatno naglašene jer je ovaj album nastao na svjedočanstvima žena koje su preživjele holokaust. Dirljivo i jako, jako lijepo.

Polobi & the Gwo Ka Masters – Abri Cyclonique (Real World 2023.)

Kako zvuče chantovi s Gvadalupe praćeni udaraljkama i slojevito producirani od strane čovjeka koji je radio s Les Amazones d’Afrique i Mbongwana Star? Odgovor pronađite u ovom albumu.

Refree – el espacio entre (Glitterbeat Records/tak:til 2023.)

Teško je opisati ono što radi Raul Refree. Španjolski glazbenik je još jednom složio divan, ali pomalo i težak album puno zvučnih pejzaža koji ostavljaju bez daha.

Roger Damawuzan – Seda (Hot Casa Records 2023.)

Togoanska afrofunk legenda Roger Damawuzan ima novi album. To je sasvim dovoljno da stisnete play na Bandcamp playeru.

Ruca y El Quinde de Barbacoas – ¡Dale Duro al Bombo! (Discos Pacifico 2022.)

Pacifička obala Kolumbije je jedna od destinacija koje želim posjetiti i to uglavnom zbog glazbe. Nije to ni čudno kada se čuje kako lijepo zvuči ta verzija cumbije sastavljena isključivo od (ženskih) vokala i udaraljki nošenih marimbom.

Taraf Syriana – Taraf Syriana (Selfreleased 2022.)

Ovaj bend je okupljen u Kanadi, ali okuplja glazbenike iz raznih dijelova svijeta. Kako im ime kaže, spajaju balkansku i sirijsku glazbu, a iako to u teoriji ne zvuči kao najbolja ideja, praksa je pokazala da taj spoj itekako funkcionira.

uKanDanZ – Kemekem ከመከም (Compagnie 4000/Ouch! Records)

Francuska grupa uKanDanZ se vratila s novim albumom na kojem opet sjajno spajaju prog-jazz-rock i etiopsku glazbu. “Awo” me je prije sedam godine oduševio, ova dva albuma nakon toga su bila nešto slabija, a sada “Kemekem” opet razvaljuje. To nije ni čudno s obzirom na to da se pjevač Asnake Guebreyes vratio u bend.

Vassvik – A Place Behind The Gardens Of The Houses. B​á​iki (OK Music 2022.)

Legendarni norveški joik glazbenik je još jednom pokazao svu ljepotu, ali i mističnost muzike Sámi naroda.


Current track

Title

Artist

Background