JAZZYSAD/BISTRO CATHERA OD MAJA NA RADIO BRUŠKINU

Written by on April 27, 2021

“Bistro Cathera” je nova radio emisija jazz muzike koja će od trećeg maja početi sa emitovanjem na našem radiju. Autor emisije je DJ Jazzysad, ili Saitović Milan, dugogodišnji radijski (i ne samo to) DJ jazz muzike čije se emisije vrte po sjajnim radio stanicama, i čiji je rad unaprijedio mnoge muzičke festivale, događaje, ali i restorane i prodavnice ploča! Početku emitovanja emisije “Bistro Cathera” prethodi cjelodnevna proslava “International Jazz Day” koja se na 6 radio stanica na Balkanu vrti u petak 30. aprila tokom čitavog dana! O svemu tome, popričali smo sa Milanom i evo šta nas čeka…

Sa Milanom Saitovićem razgovarao: Tomislav Žegura

Saitović Milan, ili Jazzysad je DJ i producent iz Subotice. Jedan je od pionira electro swing, nu-jazz i elektro tango zvuka u regionu i frontmen prvog electro swing benda u Srbiji, “Bandtronica”. Stvara pod uticajem soul, jazz, boogie, hip hop, trip hop, brazilian i broken beat zvuka. U poslednje vreme fokusiran je na jam-sesije sa “Jazzysad combo” i promociju srpskih džez izdanja kao i balkanske džez muzike.

Diplomirani je inženjer zvuka na Tehničkom univerzitetu u Gracu i modni dizajner. Glavni menadžer i selektor “Midnight Jazz Dance” stejdža na prestižnom Nišvil džez festivalu. Zvanični muzički saradnik brenda Levi Strauss & Co. u Srbiji od 2008. godine.

Kao urednik emisije “Jazzysad Worldwide” na radio stanici “Kaseta” u Bosni i Hercegovini, kombinuje jazz-funk, modal, latino i acid jazz trake iz svoje bogate kolekcije. Na beogradskom “Jammonite radiju” već pet godina, svake nedelje, promoviše balkanska jazz izdanja. Od jula 2020. na “Just Music Radio” u Makedoniji emituje se njegova emisija “Jazzysad sa šlagom”. Od avgusta 2020. prezentuje balkanska jazz izdanja publici u Japanu na “K.O.L. radio”. Grčki Soul Messin radio emituje njegovu emisiju “Jazzysad Radioskop”. Od skora se njegova autorska emisija emituje i na svetski poznatom “Ness Radio” u Maroku.  Čest je gost eminentnih evropskih klubova i restorana koji neguju vinil kulturu.

Nastupao je sa brojnim imenima međunarodne scene poput Shuya Okino, Rainer Trueby, Joey Negro, Perry Louis, DJ Maestro, Valique, Faze Action, Jazzcat, The Jazz Pit. Ima uspešnu saradnju sa Parov Stelar, Mario Biondi, Nicola Conte i zapažene nastupe kao gostujući DJ na njihovim koncertima. Na regionalnoj sceni sarađuje sa Marko Louis, Milan Petrović Quartet i NaissBlue.


Za naš radio , Milan je pripremio nov koncept i emisiju pod imenom “Bistro Cathera” koja će sa emitovanjem otpočeti u ponedjeljak 3. maja i slušaćemo je svakog ponedjeljka od 19h do 21h. O samoj ideji emisije, Milan govori:

“Ime emisije  je  jasno, Cathera je stari naziv za Kotor, a bistro je mesto gde se muzika koju ćemo ponuditi slušaocima uglavnom pušta ili svira.

Svaka radio emisija koju radim je drugačija, trudim se da bude jedinstvena  i kada je promovišem, i sadržajem koji se prezentuje slušaocima. Drago mi je što je Jazzysad muzička radio porodica sada deo i Bruškin radija. Ideja da se emisije koje radim emituju u celom regionu, ostvarila se i ja sam veoma srećan zbog toga. Ima mnogo kvaltetne muzike i kulturnog sadržaja, ali je potrebno da se on selektuje i plasira ljudima. Radio je opet bitan medij iako su svi mislili da je umro”.

A kakvu vrstu jazz muzike možemo da očekujemo:

“Organski zvuk, džez pre svega ali i fank, soul i disko. Gostujuće selekcije će biti veoma zanimljive, neću otkrivati ko su gosti. Neka slušaoci isprate  objave na mrežama. Uz svaku emisiju gost selektor ili selektorka će dati i jedan recept za spremanje nekog jela koje ide uz selekciju muzike koju prezentuju. Dugo radim u restoranima kao di džej, a ljudi koji se bave muzikom uglavnom vole i da kuvaju i spremaju hranu. Time objašnjavamo zašto se emisija zove Bistro Cathera”.

Emitovanju emisije, ili bolje reći novog Jazzysad serijala “Bistro Cathera” prethodiće International Jazz Day, kojeg u petak 30. aprila zajedno proslavljaju i emituju 6 radio stanica sa domaćih prostora:

Radio NULA (Slovenija), Radio808 (Hrvatska), Kaseta Radio (Bosna i Hercegovina), Valternativa i Jammonite Radio (Srbija), Just Music Radio (Makedonija) i Radio Bruškin (Montenegro). U vezi ovog, posebnog događaja, Milan naglašava:

“Bruškin radio je ove godine deo proslave svetskog dana džeza , ja sam inače host i organizator događaja za Srbiju  od 2015. Godine. Sada sam odlučio da uključim ceo region u  proslavu  jer džez je tu da spaja i pravi kvalitetnu  komunikaciju između kreativnih ljudi. Radio Nula  iz Slovenije, Radio 808 iz Hrvatske Kaseta radio iz Bosne I Hercegovine. Jammonite i Valternativa radio iz Srbije, Just Music radio iz Makedonije i naravno Bruškin iz Crne gore 30.aprila puštaće muzičke jazz selekcije koje rade di- džejevi iz već pomenutih država . Želim da se zahvalim svim radio stanicama na želji i angažovanju da se ovako nešto desi po prvi put na Balkanu. Posebno bi se zahvalio Vladi i Aleksandru sa  Valternativa radija kao i Dejanu Dedoviću”.

Uz poruku “Budite dobro i budite zdravi, slušajte nas u petak na radiju, mir i ljubav”, rastajemo se od Milana Saitovića, ali samo na kratko, jer se slušamo u petak na Internacionalnom danu džeza!


Current track

Title

Artist

Background