JAZZYSAD SPECIJAL: DUŠKO GOJKOVIĆ

Written by on April 6, 2023

Velikan jazz muzike Duško Gojković preminuo je u 92. godini života. Jazzysad Specijal posvećen Dušku Gojkoviću, koji je sastavio autor emisije Milan Saitović, slušamo večeras u 20:30h !!!

Džez trubač, kompozitor, aranžer i dirigent Duško Gojković preminuo je u 92. godini života sinoć u Minhenu, u kome je živeo.

Otišao je nenametljivo i tiho, kakav je i bio. Duškova truba, zvučala je prefinjeno, elegantno, snažno i prepoznatljivo. Autorski opus koji ostaje obeležile su brojne kompozicije, a , prvi u svetu u savremen džez uveo harmonsko i ritmičko muzičko nasleđe Balkana . Otišao je večiti mladić sa trubom.

Nesumnjivo Gojković je bio naš najznačajnij i najveći džez trubač, aranžer, kompozitor, svetske karijere i prepoznatljivosti, i za života je stekao svoje mesto u istoriji džeza. Duško svirao i razvijao se u različitim u državama, kulturama I na kontinentima (Jugoslavija-Nemačka-Amerika-svet-Srbija) I svakako spada u najveće srpske umetnike u sferi umetničke muzike, u planetarnom kontekstu tokom druge polovine XX I prvom delu XXI veka.

Karijera i stvaralaštvo Duška Gojkovića obuhvatili su raspon od više od sedamdeset godina. Od odrastanja, kao tradicionalno vaspitanog dečaka u vreme Kraljevine Jugoslavije i traume njenog krvavog raspada u Drugom svetskom ratu, do odlaska na Zapad, susreta i saradnje sa kremom svetske džez scene, stvarajući karijeru koju nijedna bitna džez enciklopedija nije zaobišla.

Novembra 1956. godine sreće Majlsa Dejvisa, koji je došao na Duškov nastup nakon čega mu se pridružio i na bini. Majls ga je pozvao da dođe u Ameriku, na cedulji mu je napisao svoju adresu i privatni broj telefona, rekavši „Sada poznaješ mene, za početak to ti je dovoljno“.

Duško prvi put odlazi u Ameriku 1958. Već septembra 1961. godine stiže pismo kojim se Dušku saopštava da je primljen na prestižni Berkli. Po završenim studijama prihvata poziv Mejnarda Fergusona i pridružuje se njegovom Big Bendu. Po raspuštanju Fergusonovog orkestra pridružio se Big bendu Vudija Hermana, gde je postao važan solista, ali ga je Herman i ohrabrio da počne da aranžira i komponuje za bend.. Usledila su brojna putovanja po svetu, Stejt department turneje, višegodišnji život u autobusu, hotelskim sobama, i brojnim gradovima. Godine 1965. Duško se vraća u Nemačku.

Avgusta 1966. snimljen je LP „Swinging Macedonia“, prekretnica u Duškovoj karijeri. Danas je to praktično priznat pravac „Balkan džeza“. Balkan džez je na svež, originalan i eklektički način obeležio vreme u kojem je Gojković živeo i stvarao, vreme u kojem se mešalo moderno i tradicionalno, istočno i zapadno.

Nakon mnogih uspeha, prebrodio je ozbiljnu zdravstvenu krizu, nakon koje se vraća na scenu na velika vrata, kada je u Njujorku snimio album „Soul Connection“ za prestižnu izdavačku kuću ENJA RECORDS, njegovim glavnim izdavačem poslednjih nekoliko dekada.

Gojković je sam uvek na prvo mesto stavljao iskustvo i Intimnost džez kluba naspram nastupa na velikim festivalima I u velikim koncertnim dvoranama. Tokom karijere Gojković je svirao u svim bitnim džez klubovima na svetu, od najmanjih do onih većih, prestižnim svetskim koncertnim salama (pomenimo „Royal Albert Hall“, „Carnegie Hall“ i druge) i velikim džez festivalima, pa i na glavnoj sceni Festivala EXIT.

Iza Gojkovića ostaju stotine albuma na kojima je učestvovao kao član različitih ansambala, desetine albuma koje je snimio pod svojim imenom. Poslednjih petnaest godina intenzivno i sa iskrenim zadovoljstvom je sarađivao sa Big Bendom RTS i snimio album „Latin Haze“.

Nagradu i priznanje Berklee Master of Global Jazz Award dobio je januara 2021. Gojković je drugi umetnik koji je ovu nagradu dobio posle Vejn Šortera 2013.

Naše Udruženje ima čast da nosi Duškovo ime, i biće nam čast da slavimo njegovu muziku i uspomene na saradnju i prijateljstvo sa Večitim mladićem sa trubom.

Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

Vladislav Tomanić

Programski direktor Udruženja

„Duško Gojković Džez Inicijativa“


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background