Kompletan sadržaj KotorArt Don Brankovih dana muzike

Written by on July 10, 2021

Kotor živi umjetnost

Jubilarni XX KotorArt Don Brankovi dani muzike otpočeli su svoj ovogodišnji program uvodnom izložbom Prvih dvadeset, koja je tokom juna obišla Kotor, Cetinje i Podgoricu, te prvim sastankom učesnika trogodišnjeg #synergy projekta podržanog od strane Evropske unije, u saradnji festivala iz Beograda, Ljubljane, Dubrovnika, Prištine i Tirane. Festivalski program je planiran za period od 14. jula do 13. avgusta sa skoro 190 učesnika iz 18 zemalja, sa preko 100 programa od čega 36 glavnih. Tumačeći potrebe vremena, festival je dio svog sadržaja,  kao i prošle godine, usmjerio na razgovore o pandemiji koja je zadesila svijet, i uvide u to kako se ona odražava na polje kulture, umjetnosti i turizma. 

Otvaranje

 Festival počinje svečanim programom pod nazivom Planeta Boka, 14. jula ispred Katedrale sv. Tripuna od 21.30h, kada će se čuti manje izvođena djela autora oca i sina,  rodom kotorskih kompozitora, Iva i Željka Brkanovića. Otvaranje se vezuje i za dvoje izuzetnih Bokelja koja su nas napustili tokom prethodne godine: koncert je posvećen nedavno preminulom dirigentu Miroslavu Homenu (1940 – 2021), a u okviru ceremonije otvaranja će se dodjeliti i nagrada Darinka Matić-Marović (1937 – 2020), ustanovljena ove godine od strane Festivala, uz podršku porodice.   

Svjetske zvijezde, serijali koncerata;

KotorArt kao međunarodna platforma umjetničkih prezentacija

 U okviru serijala Don Brankovih dana muzike, čuće se velika imena svijeta muzike kao što su čelista Miša Majski, klarinetista Andreas Otenzamer, pijanistkinja Juđa Vang, naš gitarista Miloš Karadaglić, pijanistkinja Lili Majski, kao i solisti festivala Verbije, kamerni ansambl ovog ekskluzivnog festivala u švajcarskim Alpima. Takođe, publika će čuti i renomirani KotorArt Trio sa evropskom premijerom djela Konverzacije Ivana Sokolova,  kao i novoformirani KotorArt kamerni ansambl koji će izvesti i poručena nova djela Nine Perović i Ivana Marovića, tj. njihove umjetničke obrade crnogorskih tradicionalnih melodija. Crnogorski orkestar mladih će sa dirigentom Robertom Homenom i čelistom Dmitrijom Prokofjevim nastupiti na otvaranju festivala, a par dana nakon njega nastupiće i Kamerata Akademika Novi Sad na programu pod nazivom Dunavsko more.  U okviru serijala koji podržava Ambasada Njemačke, realizuje se projekat Betovenova pisma posvećen velikom kompozitoru, kao i savremeni program sa Njemačkom kao inspiracijom, na kojima će nastupiti istaknuti domaći i inostrani muzičari. Festival će 700 godina Dantea  obilježiti sa dva osvrta: jedan ispred Bogorodičinog hrama 27. jula kao interdisciplinarni događaj čiji je autor Antun Sbutega. Ovaj osvrt na Dantea se bazira na okolnosti da je prvi prevod Danteove Božanstvene komedije na srpsko-hrvatski jezik 1910. godine načinio upravo kotorski biskup, Frano Ućelini Tice (1847-1937) čija je bista danas ispred Bogodoričinog hrama u Prčanju, na kojoj u ruci drži upravo Danteovo remek djelo. Drugi događaj obilježavanja velikog Danteovog datuma je planiran za  05. avgust, a riječ je o izložbi slika inspirisanih Danteom renomiranog umjetnika Dimitrija Popovića. Serijal koncerata Pjaca od džeza je planiran sa domaćim i stranim izvođačima svake nedjelje, dok serijal Luke umjetnosti podrazumjeva preko 80 dnevnih nastupa na pjacama Starog grada. Perspektivnim crnogorskim muzičarima je posvećeno četiri večeri, kroz serijal KotorArt talenti i nastupe odabranih studenata Muzičke akademije na Cetinju i učenika Muzičke škole Vida Matjan u Kotoru. China Stage je još za 2020. godinu dogovoran serijal sa kineskim partnerima, koji će ove godine predstaviti dva resitala izuzetnih violinističkih virtuoza krajem jula. Serijal Muzika Boke, sa jutarnjim koncertima sa mora kao i kućni koncerti, započeti tokom prošlogodišnjeg zaključavanja izazvanog pandemijom, biće nastavljeni i ove godine. 

Kovid kriza obavezuje na promišljanje, dijalog i razmjenu iskustava;

Da li imamo kapacitet i interes za titulu evropske prijestonice kulture?

Muzičke godišnjice, udžbenik;

Zbog očiglednih razloga i potreba, na KotorArtu će se ove godine mnogo i diskutovati: o kulturi prije, tokom, i poslije pandemije; o ideji Evropske prestonice kulture kroz predstavljanje nekih gradova regiona koji su to priznanje dobili – Rijeka 2020 i  Novi Sad 2022; o važnim crnogorskim muzičkim godišnjicama kao i o novoj festivalskoj publikaciji – udžbeniku za muziku. Petodnevna regionalna konferencija podržana od strane UNESCO-a na temu “Nova normalnost”, tj.  kultura i umjetnosti u kontekstu kovida planirana je za period od 15-19. jula. Konferencija će okupiti neke od najznačajnijih regionalnih autoriteta na temu kulture među kojima i Milena Dragićević Šešić, Svetlana Slapšak, ugledne umjetnike među kojima Dora Ruždjak Podolski, Darija Andovska, Boris Liješević, Ana Vukotić, Rambo Amadeus i drugi. Konferencija počinje izlaganjem ambasadora nekih od najvećih zemalja, na temu zemlje reakcije njihovih zemalja na kovid i pandemiju u sektoru kulture i umjetnosti a zatvara se izlaganjem ministarke kulture Crne Gore i Srbije Vesne Bratić i Maje Gojković i rezimeom cijele diskusije. Svakog dana, od 16. do 19. jula, nakon konferencije biće organizovane i projekcije filmova koji za temu imaju Kotor i Boku, sa početkom u 22h, reditelja Živka Nikolića, Zdravka Velimirovića i Dušana Vulekovića.  Ove godine je Budva inicirala razgovore o mogućnosti kandidovanja nekoliko gradova Boke za Evropsku prestonicu kulture 2028. U želji da konkretno saznamo više o tituli i iskustvima drugih, u goste nam dolaze direktori projekata Evropske prijestonice kulture Rijeke i Novog Sada sa svojim prezentacijama.  Priče, kao i muzike,  će biti i na večeri pod nazivom Crnogorske muzičke godišnjice, kada će biti riječi o počecima institucionalizacije muzičke umjetnosti u Crnoj Gori, o godišnjicama  značajnih pojedinaca kao što su Vida Hribar Matjan (1896-1993) i kompozitor Jovan Ivanišević (1861-1889), a biće predstavljena i izgubljena partitura operete izvedena samo jedan put u Kotoru 1871. godine. Promocija izdanja- prvog udžbenika za trubu u Crnoj Gori Sare Lakičević, PR festivala i trubačice u Crnogorskom simfonijskom orkestru, biće upriličena 29. jula. Izdavači su KotorArt i Zavod za udžbenike Crne Gore.  

Koncerti širom Crne Gore

Svoje koncerte, KotorArt ove godine pored Kotora, Luštice Bay i Porto Montenegra, realizuje i na scenama Žabljaka u okviru festivala Wild Beauty Art, kao i u Podgorici, po prvi put, u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice kroz serijal KotorArt u gostima

Odloženi planovi;

20 godina trajanja

 KotorArt je u obilježavanju 20 godina jubileja za sada odložio projekat snimanja kompozicija poručenih mahom od crnogorskih kompozitora, što je u regionu jedinstveni festivalski primjer kreiranja nove muzike inspirisane i posvećene lokalnoj istoriji i baštini. Tim KotorArta iskazuje uvjerenje  da će se, kao i za ovaj kompakt-disk, tokom godine jubileja naći sredstva pokrovitelja i za već pripremljenu monografiju. Nekolicina koncerata simfonijske i orkestarske muzike, kao i planirani koncerti međunarodnih umjetnika je ostalo da čekaju bolja vremena.   KotorArt već 20 godina kontinuirano, umjetnički odgovorno, koncepcijski promišljeno i produkcijski reprezentativno promoviše Grad Kotor i Crnu Goru kao mjesto jedinstvenih umjetničkih događaja najvišeg ranga. Festival istrajava u svom opredjeljenju da bude društveno odgovoran, programski aktuelan, provokativan i znakovit, turistički atraktivan, kvalitativno beskompromisan i sve aktivniji u pogledu ekološke svijesti i održivog razvoja. Vjerujemo da će se u godinama pred nama, festival još više razvijati kao ozbiljna, validna i prijemčiva platforma za različite umjetničke izraze tj. kreaciju ljepše stvarnosti.   Pored pokroviteljstava UNESCO-a, Vlade Crne Gore i Grada Kotora, KotorArt sa ponosom i zahvalnošču ističe saradnju sa dugogodišnjim sjajnim parterima i sponzorima, bez čijeg razumijevanja i podrške mnogo vrijednih projekata ne bi ugledalo svjetlost crnogorske stvarnosti u proteklim decenijama.  U prvom redu tu su Luštica Bay i Porto Montenegro, kao i Regent Porto Montenegro, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, Delegacija EU u Crnoj Gori i drugi.  KotorArt zahvalnost duguje i brojnim ambasadama i kulturnim institutima sa kojima ostvaruje izuzetnu saradnju, a koja je već rezultirala brojnim gostovanjima i projektima od interesa za razvoj kulture, na čelu sa ambasadama Njemačke i Austrije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i drugim. Festival se organizuje zahvaljujući brojnim partnerima i prijateljima festivala, poput Biskupskog ordinarijata Kotor, ŠOSMO Vida Matjan, Muzeji Kotor, Filmskog centra i Crnogorske kinoteke, Evropskih prestonica kulture Rijeka 2020 i Novi Sad 2022, JU Muzeji i galerije Podgorice i brojnih drugih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera. Ulaz za sve događaje festivala je slobodan ali zbog ograničenog broja publike, obavezna je registaricija koja se može vršiti preko adrese [email protected] ili na broj telefona 069/37-35-37 svakim danom od 09 do 14 časova. Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24 časa prije početka programa. 


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background