Kralj Čačka Live @ Rokumentarni dani

Written by on November 23, 2022

Kralj Čačka na Rokumentarnim danima u Podgorici

Kako bi na najljepši način otvorili šesto izdanje revije muzičkog dokumentarnog filma Rokumentarni dani koje će se već početkom decembra ove godine održati u Podgorici, Nikšiću, Mojkovcu i Kotoru spremili smo jedno malo muzičko iznenađenje.

Ovog petka (25. novembra) sa početkom u 21 čas u prelijepom, intimnom prostoru 201 engaging space nastupiće Nenad Marić poznatiji kao Kralj Čačka uz pratnju kontrabasiste Miladina Stojkovića. Kao i uvijek do sada na našim manifestacijama – ulaz je besplatan.

Dođite na vrijeme, kako bi zauzeli dobro mjesto!

Kralj Čačka i Miladin Stojković često nastupaju zajedno. Miladin je i član benda koji već godinama prati Kralja kroz sve muzičke i životne avanture. Kada sviraju samo njih dvojica, bez pratećeg sastava, sve je mnogo direktnije, oštrije, neko bi rekao “u glavu”. Kralj Čačka i Miladin sviraju bluz, rok, soul, folk… sviraju to što znaju i to što žive.

Nenad Marić (poznatiji kao Kralj Čačka) je slikar, pjesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu. Na FLU je diplomirao 2004. godine, a kao slikar najčešće se izražava kroz akvarel. Kao pjesnik objavio je zbirku „Na margini“ (Lom, 2016), a kao muzičar dva albuma („Zemlja snova“ krajem 2016. i „Spusti svetlost na put“ krajem 2018). “Spustu svetlost na put” su slušaoci Radija Beograd 202 izabrali za “Najbolji album godine” u 2018. godini, u konkurenciji koju su između ostalih činili Električni orgazam i Bajaga.

Kralj Čačka je autor – zajedno sa bratom Markom – originalne muzike za filmove „Poslednja avantura Kaktus Bate“ (2018) reditelja Đorđa Markovića i „Realna priča“ (2019) reditelja Gordana Kičića. Dobitnik je nagrade „Strune od svetla“ za 2017, koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici.

Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mješavinu džeza, bluza, rokenrola i šansona, a Žikica Simić je za Kralja Čačka rekao: “Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena.”

Fantastični pisac Miljenko Jergović u svom osvrtu na muziku i poeziju Kralja Čačka za „Jutarnji list“ je napisao: „Spusti svetlost na put je među nekoliko najvažnijih albuma glazbe za preostalu pismenu čeljad, snimljenih jugoistočno od Beča u zadnjih tridesetak godina. Nenad Marić moćan je pjesnik.“


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background