KUPEK 218, KROKODIL-ova “Sedma Republika” by Vladimir Arsenijević

Written by on August 30, 2021

Kako još nismo u punom sastavu, što se tiče radijskog prostora na kom #KUPEK ide, odlučili smo se za lagani ulazak u novu sezonu jer ne želimo da propustite nešto novo i dobro. Pa tako nakon prošlonedeljnog #KUPEKmix , ovog ponedjeljka idemo sa jednom epizodom iz bogate KUPEK arhive i to sa razlogom jer država u kojoj fašisti dolaze ometati književni festival teško da može da se nazove državom, ali kad je Krokodil Engaging Words u pitanju, suludo je to reći, ima i neke logike jer se #KROKODIL zalaže za univerzalne ljudske vrednosti. Na ovom našem podneblju to bi značilo za održavanje ideje zajedništva, a što da ne, i ideje jugoslovenstva kroz zajednički kulturni i jezički prostor, a opet, što da ne, i dalje od toga. I to mnogima smeta. Kao vid podrške onom što KROKODIL radi repriziramo 218. KUPEK sa Vladimirom Arsenijevićem, čisto da ne zaboravimo značaj KROKODIL-a i van festivalskih dana.

KUPEK je na programu ponedjeljkom u 21h, vodi i uređuje Dejan Kožul!

KROKODIL je često pravio izlete i u druge kreativne forme koje se presecaju sa književnošću, pa su se odlučili na iskorak koji bi im omogućio svakodnevno bavljenje tim kreativnim formama. Udahuli su život KROKODIL-ovom centru o čemu smo u ovom 218. KUPEK izdanju pričali sa Vladimirom Arsenijevićem, Vlajsom.
KROKODIL je inače i jedan od zagovarača za zajednički jezik. Moglo bi se onda reći i da su nastavljači “Sedme Republike”, kako je ovu našu kulturnu republiku nazvao Ante Perković.

Vlajsa je neko ko je ranih 90-ih bio predvodnik nove generacije pisaca, one generacije koja se našla u ratnom vrtlogu i koja od tog rata nije bežala već su se temama koje su obrađivali uhvatili u koštac sa ludilom u kom su se nalazili. Ta generacija stvarala je kasnije FAK, odnosno Festival alternativne književnosti, koji je uveliko zaslužan za postojanje KROKODIL-a.


Current track

Title

Artist

Background