KUPEK 244: Darko Cvijetić- Schindlerov liftboy

Written by on April 19, 2021

Ovih dana će Kamerni Teatar konačno upriličiti premijeru predstave “Schindlerov lift”, koju kao režiser potpisuje Kokan Mladenović, a kao autor knjige Darko Cvijetić. Tim povodom večeras ćemo da se prisjetimo 244. KUPEK-a, kad smo u Beogradu i Novom Sadu ugostili Darka i kad se rodila iskra o predstavi.

“KUPEK” je na programu ponedjeljkom u 21h. Vodi i uređuje Dejan Kožul!

A vrijedi poslušati ovaj razgovor jer je Darko bio sjajan sagovornik i gost. Poslušajte da čujete kako je prst sudbine spojio mladog Darka Cvijetića i Dobricu Ćosića, nakon kog susreta će jedan završiti u rovu kao srpski vojnik, a drugi će postati predsjednik države koja ga u taj rov i poslala, kako se Danilo Kiš zatekao na Tomašici sa sve rudarskim šljemom na glavi koju godinu prije nego je Tomašica postala masovna grobnica. A neobjašnjiva je ta veza Darka Cvijetića i Danila Kiša, baš kao što su neobjašnjive i priče koje je Darko objavio u knjizi, ali i o kojima smo pričali u ova dva druženja u beogradskom Poletu i novosadskom Bulevar Booksu.

I taj “Crveni”. Nastao je 1975. godine, dakle baš kad se zatvarao krug one generacije za koju smo rekli da znaju “Tajnu džema od malina”, tu prokletu generaciju koja je ili pobijena, ili je nastavila da živi novim životom ali sa sjećanjem na prethodni oivčen smrću i tugom i raspadom života kakvog su poznavali. I o tome je Darko imao šta da kaže.


Current track

Title

Artist

Background