KUPEK 276: Elma Hašimbegović, Historijski muzej BiH “can’t breathe”

Written by on February 14, 2022

Za održavanje na životu, pa i više od toga, institucija poput muzeja u BiH, potrebna je posvećenost, ljubav i spremnost na mnogo nerazumijevanja i mnoga zatvorena vrata. Neko, a nije onaj gore, to ipak vidi. KUPEK je vidio davno kad smo ugostili Elmu Hašimbegović, svježu viteškinju umjetnosti i književnosti, direktoricu Historijski Muzej BiH.

Pričati o Sarajevu kao o “našem” Jeruzalemu može ponekad da drži vodu. Preplitanje religija I problemi koji nastaju na tom polju od Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine su međutim, napravili grad – historiju ako se već mora praviti neka usporedba, usporedimo ga rađe sa Berlinom, gradom sa burnom historijom, ali i gradom koji tu svoju historiju nudi posjetiteljima u preko 170 muzeja i galerija.

Za razliku od Berlina dva najvažnija muzeja u Sarajevu (Zemaljski muzej i Historijski muzej BiH) već godinama su u problemu, zbog nerješenih pravnih odnosa, nedostatka novca… Uposleni i građani su se sami dovijali kako da ih održe u životu, a pandemija korona virusa dodatno je otežala ionako tešku situaciju.

Stoga vam u 276. KUPEK-u donosimo priču o Historijskom Muzeju BiH, nekadašnjem Muzeju Revolucije, kroz razgovor sa direktoricom muzeja, Elmom Hašimbegović.

KUPEK slušamo ponedjeljkom u 21h, uređuje i vodi Dejan Kožul.


Current track

Title

Artist

Background