KUPEK 288: KRALJEVAČKA PUNK HRONIKA

Written by on January 25, 2021

Novi ponedjeljak konačno znači i novi K.U.P.E.K. Ovoga puta opet smo temom u Kraljevu, a povod je Kraljevačka punk hronika, sjajna knjiga koja osvjetljava punk i anarho scenu, pa smo ovom prilikom pričali sa autorom knjige Vojkanom Trifunovićem.

KUPEK je na programu ponedjeljkom u 21h, vodi i uređuje Dejan Kožul.

Ukoliko ste pročitali najavu i stigli do ovog nastavka, obradovaćemo vas skrivenom informacijom, da prije ovog zvaničnog novog KUPEKA, od 19h, slušamo izdanje ove emisije br. 262 snimljeno prije gotovo godinu dana dok je naš radio bio na pauzi/odmoru/, a evo o čemu se radi i zašto se prisjećamo:

Woody Guthrie je na svojoj gitari ispisao slijedeće: “This machine kills fascists”. Od tada do danas ta gitara je bila simbol pobune, ali nije da se nije koristila i u propagandne svrhe. Nas, ipak, zanimaju oni kojima je gitara bila instrument za otvaranje granica, tako u ovom 262. KUPEK-u povezujemo Dubrovnik i Beograd, odnosno Izae i Jesenji orkestar, tj. Daniela Kovača.
Izae nam donosi “Kvamb”, album sa kratkim, najčešće dvominutnim skicama. Baš poput punka, iako to tako ne zvuči jer nema te sirove energije, ali ima jednako strasti. Strasti za životom i nekim pravednijim i boljim svijetom.
Isto to važi i za Daniela Kovača i Jesenji Orkestar. Orkestar je to kojem je jedina konstanta Daniel, kroz koji je prošlo desetine muzičara, ali i onih koji to nisu ili su se tek amaterski bavili muzikom. Upravo je to slučaj sa najnovijom verzijom Jesenjeg Orkestra. Šestero ljudi, od kojih neki nisu imali nikakvog iskustva, sa Danielom kao vođom napravilo je sjajan album – “Pesme iz Remonta”

Prema tome, i večerašnji KUPEK je u stvari dvobroj, od 19h do 23h u cjelosti !


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background