KUPEK 297: Mladost iz oficirskih kurtona

Written by on September 13, 2021

„Mladost koja je završila u kurtonima oficira“. Tako je to Darko okarakterisao i to je najbolji opis generacije koja izbora nije imala, a o kojoj Darko i piše u romanu „Što na podu spavaš“.

KUPEK slušamo ponedjeljkom u 21h, uređuje i vodi Dejan Kožul.

Ako ste apsolvirali „Schindlerov lift“, Darka Cvijetića, vrijeme bi vam bilo da napravite korak dalje. Pokazali ste da ste sposobni sagledati tragediju, razumjeti je i što je najvažnije, da ste sposobni saosjećati. Nije lako ali je potrebno.

Korak dalje se zove: „Što na podu spavaš“ i tu Darko također odlazi korak dalje, korak dublje ka svojoj porodici, ka svom bratu, na početku rata u BiH, još golobradom mladiću koji je u kasarnu „Viktor Bubanj“ ušao kao Jugosloven, baš kao i većina pripadnika JNA, u to doba.

Nadao se da će mu se ispuniti snovi, da će naći neku Sarajku, možda je i oženiti, ali san je brutalno prekinut.

Jugosloveni su od jednom postali Srbi, Hrvati, Muslimani (Bošnjaci će doći poslije), Slovenci, Albanci, Crnogorci, Makedonci… I kao takvi krivi za patnju onih drugih, koji god oni bili. Uslijedio je pakao.

„Mom bratu su dužni ćevape, u Sarajevu“, reći će nam Darko. „Dužni ste mu pivu, da kažete – halo, bolan, ismo mi tebe napadali. Dužni ste da se razjasnite. Moj brat nikad nije smogao snage više doći u Sarajevo. Njegov dječački film o Sarajevu je naglo zaustavljen“.

Baš kao i film brojnih Sarajlija. I „dužni ste da se razjasnite“, reći će opet Darko.

Bota,a tako su mu brata zvali, izašao je dignutih ruku, ponižen, jedva živ. Neki od njegovih drugara, koji čak nisu bili ni Srbi, nisu uspjeli ni to.

„Mladost koja je završila u kurtonima oficira“. Tako je to Darko okarakterisao i to je najbolji opis generacije koja izbora nije imala, a o kojoj Darko i piše u romanu „Što na podu spavaš“.

I nije da nas to pita jer nema znaka pitanja na kraju naslova. Jer… Jasno je što na podu spavamo. Spavamo jer mir još nismo našli. Spavamo jer smo spremni, jer se iz te pozicije lakše ustaje. Ustaje da bi se odbranilo ili možda bježalo. I tako dok ne nađemo svoj mir, svoj topli kutak u kom pada sneg, a ne snijeg, jer „snijeg“ za Darka znači bljuzgu, a sneg nešto čarobno, lepršavo, lirski bijelo, nevino.

Pod tim snegom nema ubijanja. Samo mir i tišina.

Slušajte razgovor sa Darkom Cvijetićem, po treći put u KUPEK-u. I nađite put do svog mira čitajući „Što na podu spavaš“, kao i „Schindlerov lift“.

#slušajKUPEK

#vivaKUPEK#umjetnostjenajjačapolitičkaopcija

#supportKUPEK

www.patreon.com/KUPEK

PayPal: [email protected]


Current track

Title

Artist

Background