KUPEK 304: GODINA ŽENA

Written by on December 27, 2021

Došlo je vrijeme i da se sa KUPEK-om oprostimo od 2021. godine. Godine u kojoj je bolest društva, možda ne uznapredovala, ali je sve vidljivija. Više nije ukopana u mislima i umovima, a to je složit ćemo se ipak napredak.

Sad još samo da se dosjetimo kako protiv te bolesti i možda, jednog dana se i izborimo sa njom. U međuvremenu, Milena Radulović, Danijela Štajnfeld, a prethodno Marija Lukić, pokazale su nam put. A to je borba.

KUPEK slušamo ponedjeljkom u 21h, uređuje i vodi Dejan Kožul.

Preko 14.000 priča sa hashtagom #nisamprijavila do sada je objavljeno na tviterima. To je oko 14.000 pojedinačnih priča žena sa razlozima zašto nisi prijavljivale nasilje od strane muškaraca.

A to je samo mali dio. Koliko je još neispričanih priča.

Stoga, razigrane i razdragane emisije na kraju godine ostavljamo nekom drugom. Mi se u posljednjem KUPEK-u, u ovoj godini, bavimo opet teškim temama jer moramo.

KUPEK smo podijelili u dva dijela.

Naime, u budućem novom muzejskom i društvenom prostoru, pod okriljem BIRN-a, organizovana je izložba pod nazivom “Last Despatches”. Bazirana je na dugogodišnjem istoimenom serijalu BIRN-a, posvećenom novinarima/kama i drugim medijskim radnicima i radnicama koji su ubijeni tokom i neposredno nakon rata u bivšoj Jugoslaviji.

U okrivu programa organizovan je panel na temu digitalnog nasilja prema ženama. Panel je vodila Marina Inđić, a učestovale su Iva Parađanin, Lana Prlić i Dalija Hasanbegović.

Slušaćemo dijelove razgovora sa njima, njihove intimne ispovjesti, kako žive sa nasilnicima oko sebe, a u drugom dijelu, takođe se bavimo ženama.

Naime, već neko vrijeme po ovom našoj napaćenoj zemlji kruži ekipa koja prikazuje film „Nikom ona ne treba“.

Riječ je o filmu koji je radila Astra, udruženje za pomoć žrtvama trgovine ljudima i Impuls iz Tutina, Sandžaka. Na osnovu svjedočenja lokalnih žena kojima su ćerke, sestre, ili nabliža rodbina završile u Siriji u kampu, nakon što su ostale bez muževa koji su ih tamo odveli, napravljen je ovaj film.

Insert iz filma: “Nikom ona ne treba”

Bili smo u Novom Pazaru, dakle tamo odakle su te žene uglavnom i odlazile, pa ćemo u drugom dijeli slušati nešto više o tom filmu.

I da ne bude sve baš toliko mračno, nije se pobrinuo Djed Mraz, već KUPEK.

KUPEK šolje sa „ženom sa pištoljem“ vas čekaju. Sve što treba da uradite je da putem neke od društvenih mreža, ili mailom: [email protected] napišete zašto baš vama treba KUPEK šolja, što vas odmah svrstava u najuži mogući krug potencijalnih dobitnica/ka šolja.

I ne zaboravite:

#slušajKUPEK#supportKUPEK jer #umjetnostjenajjačapolitičkaopcija

www.patreon.com/KUPEK

PayPal: [email protected]


Current track

Title

Artist

Background