KUPEK 313: Čuvari „Tajne džema od malina“

Written by on April 11, 2022

Da je istina da muze zaćute kad topovi zagrme, ovog KUPEK-a ne bi ni bilo. Ne bi bilo obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, ne bi bilo ratnog teatra, ne bi bilo inata Sarajlija i Sarajki, niti njihove želje da, osim da sačuvaju živu glavu, sačuvaju i zdrav razum. Ne bi bilo ni Josifa i njegove braće, Radio Zida, nit’ „Tajne džema od malina“, ne bi bilo Karima Zaimovića. Ili, bolje reći bilo bi Karima, kao i svih poginulih, jer ginuli ne bi.

Kako to nije bio slučaj i kako su Sarajlije i Sarajke, osim žive glave, željeli/e da iz rata izađu i sa zdravim razumom, onda smo morali da pričamo i o načinima kako održati taj zdravi razum, kako nahraniti glavu drugim mislima, osim onima o izbjegavanju snajpera ili granate. Neki su to uspjeli, o čemu nam i svjedoče, a neki… Neki su napisali svoju „Tajnu džema od malina“ i prepustili je nama, smrtnicima da je dešifrujemo.

A onda smo sve to izložili u novosadskoj Crna kuća u dvodnevnom programu, te plus dodali i razgovor o antiratnom aktivizmu i prikazali film „Scream For Me, Sarajevo“ i od tih fragmenata sjećanja napravili 313. K.U.P.E.K.

Poslušajte ga. Možda i vi postanete čuvari „Tajne džema od malina“. Uz drugare i drugarice iz Buybook Doo pobrinuli smo se da tako bude, a vaše je samo da odgovorite na pitanje postavljeno u emisiji. A uslov je onda i da poslušate KUPEK:

KUPEK slušamo ponedjeljkom u 21h, uređuje i vodi Dejan Kožul.


Current track

Title

Artist

Background