KUPEK 367

Written by on May 20, 2024

Pobjede treba obilježavati, posebno one nad fašizmom ali samo pod uslovom da te pobjede ne uspavaju jer stečene slobode se lako izgube, čega smo svjedoci već decenijama unazad. K.U.P.E.K. #367 je priča o pobjedi, priča o jednoj od najhumanijih bitaka, priča o budućnosti, ali i priča o jednom odlasku kao još jednoj pobjedi nad fašizmom.

U ovom KUPEK-u slušamo dijelove razgovora iz Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”, sa direktoricom muzeja Belmom Halihodžić, sa Elma Hodzic, kustosicom Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Sead Djulic, predsjednikom bh. SABNOR-a.

Tu je i reportaža sa obilježavanja 81. godišnjice od Bitke za ranjenike na Neretvi sa barba Ivom Karamatićem, 97-godišnjim partizanom, pripadnikom Prve Dalmatinske Brigade, učesnikom Bitaka na Neretvi i Sutjesci, Amrom Budim, koja vodi likovnu sekciju Neretva Art, Lejlom, polaznicom sekcije, kao i “omladincima” iz Škofja Loke. Kraj ovog KUPEK-a posvetili smo Ivanu Ivanjiju, velikom antifašisti koji je preminuo u Weimaru, Njemačkoj, točno 09. maja, na Dan pobjede.

#slušajKUPEK

“KUPEK” je na programu ponedjeljkom u 21h, vodi i uređuje Dejan Kožul!


Current track

Title

Artist

Background