Luka Dubak kreće se Unapred unazad

Written by on November 17, 2022

U poznim danima jeseni i tople hladnoće beogradski kantautor Dubak nam izdaje svoj prvi studijski singl za hrvatsku izdavačku kuću Više, manje, zauvijek. Izdanje je propraćeno spotom i zove se Unapred unazad.

U pesmi Dubak se vitičasto osvrće na nevolju koja je ljudsko stanje što se i vidi u strofi u kojoj veli da “ništa neće biti bolje ako imaš malo volje, ništa neće biti bolje ako živiš bez nevolje” i “izvuci se za dlaku dok još imaš kose” kao blagorečeni podsetnik da je naše vreme, predviđeno za rešavanje problema, vrlo ograničeno. Spot je režirao i montirao mladi umetnik Mihailo Savić iz fuckno bebe koristeći kombinaciju looping i stop motion animacije što se kao kreativno rešenje fino nadovezuje na “kockičastost” same pesme. Pesma je snimljena u kućnom studiju Filipa Pandrca dok je miks i master radio Nikifor Morton iz Moloe. Dodatne animacije odradio Aleksandar Petković (Azza).

“𝘏𝘵𝘦𝘰 𝘴𝘢𝘮 𝘥𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰š𝘵𝘶𝘫𝘦𝘮 𝘬𝘳𝘦𝘢𝘵𝘪𝘷𝘯𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘴 š𝘵𝘰 𝘫𝘦 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳𝘧𝘪𝘤𝘪𝘫𝘢𝘭𝘯𝘪𝘫𝘦 𝘮𝘰𝘨𝘶ć𝘦! 𝘛𝘦 𝘴𝘢𝘮 𝘪𝘮𝘢𝘰 𝘵𝘪𝘮 (𝘴𝘯𝘪𝘮𝘢𝘵𝘦𝘭𝘫, 𝘮𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘯ž𝘦𝘯𝘫𝘦𝘳, 𝘢𝘯𝘪𝘮𝘢𝘵𝘰𝘳, 𝘳𝘦ž𝘪𝘴𝘦𝘳 𝘪 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘦𝘯𝘵) 𝘬𝘰𝘫𝘪 𝘴𝘢𝘮 𝘶𝘱𝘶𝘵𝘪𝘰 𝘥𝘢 𝘴𝘦 𝘪𝘴𝘬𝘭𝘫𝘶č𝘪𝘷𝘰 𝘣𝘢𝘷𝘦 𝘰𝘯𝘪𝘮 𝘱𝘳𝘷𝘪𝘮 𝘬𝘳𝘦𝘢𝘵𝘪𝘷𝘯𝘪𝘮 𝘴𝘰𝘭𝘶𝘤𝘪𝘫𝘢𝘮𝘢 𝘬𝘰𝘫𝘦 𝘪𝘮 𝘱𝘢𝘥𝘯𝘶 𝘯𝘢 𝘱𝘢𝘮𝘦𝘵! Č𝘪𝘯𝘪 𝘮𝘪 𝘴𝘦 𝘥𝘢 𝘴𝘦 𝘢𝘶𝘵𝘰𝘳𝘪 č𝘦𝘴𝘵𝘰 𝘱𝘳𝘦𝘰𝘱𝘵𝘦𝘳𝘦ć𝘶𝘫𝘶 𝘴𝘢 𝘱𝘰𝘳𝘶𝘬𝘰𝘮 𝘬𝘰𝘫𝘶 𝘣𝘪 𝘯𝘫𝘪𝘩𝘰𝘷𝘢 𝘶𝘮𝘦𝘵𝘯𝘰𝘴𝘵 𝘵𝘳𝘦𝘣𝘢𝘭𝘰 𝘥𝘢 𝘯𝘰𝘴𝘪, š𝘵𝘰 𝘫𝘦 𝘱𝘰 𝘮𝘰𝘮 𝘮𝘪š𝘭𝘫𝘦𝘯𝘫𝘶 𝘷𝘳𝘭𝘰 𝘴𝘵𝘳𝘶𝘬𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭𝘯𝘰 𝘪 𝘱𝘳𝘦𝘳𝘢𝘤𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭𝘯𝘰 𝘨𝘭𝘦𝘥𝘢𝘯𝘫𝘦 𝘯𝘢 𝘶𝘮𝘦𝘵𝘯𝘰𝘴𝘵. 𝘜𝘮𝘦𝘵𝘯𝘰𝘴𝘵 𝘱𝘳𝘪𝘮𝘢𝘳𝘯𝘰 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘰𝘫𝘪 𝘭𝘢𝘳𝘱𝘶𝘭𝘢𝘳𝘵𝘪𝘷𝘯𝘰, 𝘰𝘥𝘯𝘰𝘴𝘯𝘰 𝘶 𝘳𝘦𝘭𝘢𝘤𝘪𝘫𝘪 𝘶 𝘰𝘥𝘯𝘰𝘴𝘶 𝘯𝘢 𝘴𝘦𝘣𝘦. 𝘔𝘯𝘰𝘨𝘦 𝘴𝘵𝘷𝘢𝘳𝘪 𝘶 𝘯𝘢š𝘪𝘮 ž𝘪𝘷𝘰𝘵𝘪𝘮𝘢 𝘴𝘶 𝘯𝘦𝘰𝘣𝘫𝘢š𝘯𝘫𝘪𝘷𝘦, 𝘢𝘭𝘪 𝘮𝘪 𝘪𝘩 𝘱𝘳𝘪𝘩𝘷𝘢𝘵𝘢𝘮𝘰 𝘬𝘢𝘰 𝘥𝘦𝘰 𝘭𝘫𝘶𝘥𝘴𝘬𝘰𝘨 𝘪𝘴𝘬𝘶𝘴𝘵𝘷𝘢. 𝘖𝘯𝘰 š𝘵𝘰 𝘯𝘦 𝘳𝘢𝘻𝘶𝘮𝘦 𝘶𝘮, 𝘴𝘩𝘷𝘢𝘵𝘪ć𝘦 𝘴𝘳𝘤𝘦.” – objašnjava Dubak.

Luka Dubak (29.10.1995) je beogradski muzičar poreklom iz Ribnice. U dosadašnjem muzičkom poduhvatu učestvovao je u nekoliko projekata poput njegovog srednjoškolskog HC benda Tortüra i alt. garaž sastava Piplfoks sa kojim je išao i na evropsku turneju 2014. Osim toga ostale kolaboracije uključuju kraće saradnje sa beogradskim kantautorima poput Galena i Ane Avramov kao i sa odomaćenim VMZ-ovcem, Nikom Nikolićem sa kojim je izbacio singl Gore

dole početkom 2022. i sa kojim učestvuje na zajedničkom projektu Laplander zajedno sa Aleksandrom Petkovićem iz Azza & Kapale. Za kantautorski pristup stvaralaštvu, Dubak se odlučio vrlo rano, snimajući i samo-izdavajući svoj “prvi” nezvanični ipi “Songs From The Bottom” ili ti “Morning In The Afternoon”, sa 20 godina, kao i dream pop singl pod nazivom “Feelgood Star”, iste godine. Dok je samu inspiraciju za početak kantautorskog rada dobio od kontemporarnih srbsko-hrvatskih autora poput Denisa Kataneca, Ivana Ščapeca (Seine), Ilije Ludviga, Milenka Vujoševića (Enš), Ivana Kačavende (Ivica) i Boška Mijuškovića (TTTuristi).


Current track

Title

Artist

Background