LUŠTRAVANJE MORA: PODVODNA KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA BOKE KOTORSKE- STANJE I PERSPEKTIVE

Written by on March 8, 2021

U okviru ciklusa Luštravanje MORA, u utorak 9.marta od 20.00h slušajte peto izdanje na temu Podvodna kulturna i prirodna baština Boke Kotorske- stanje i perspektive. Potrudili smo se da ustanovimo koliko naša država vodi računa o očuvanju morskog biodiverziteta, ali i gdje smo po pitanju podvodnog kulturnog nasljeđa u Boki.

Emisiju vodi i uređuje Antonela Stjepčević. Saradnici: Bojana Moškov i Tomislav Žegura, vizuelni dizajn: Aleksandar Ratković.

U prvom dijelu emisije bavićemo se arheološkim nasljeđem pod morem, koje je Komitet za svjetsku baštinu UNESCO zaštitio Konvencijom o podvodnoj kulturnoj baštini 2001.godine, a naša zemlja ratifikovala samo šest godina kasnije. Naši sagovornici su Dr Darko Kovačević, podvodni arheolog i ekspert za upravljanje podvodnim nasljeđem sa velikim međunarodnim iskustvom, te arheloškinja Marija Jabučanin, zamjenica direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Ministarstva kulture Crne Gore.

U drugom dijelu našeg druženja zaronićemo u bokeško podmorje u društvu eksperata Instituta za biologiju mora, Dr Dragane Drakulović i Dr Slavice Petović, Mr Milene Bataković iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kao i Ivane Stojanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Emisiju Luštravanje MORA u okviru projekta „Lokalni mediji za aktivne zajednice: Istraživačke priče o moru“ partnerski realizuju Lokalni javni emiter Radio Tivat i internet radio Radio Bruškin.

Projekat „Lokalni mediji za aktivne zajednice: Istraživačke priče o moru“  je podržan je kroz program „Podrška lokalnim medjima – priče iz prve ruke“ koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje – CGO, B film, SHARE fondacija, Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore.

Sadržaj ove emisije je isključiva odgovornost Radio Tivta i Radio Bruškina i ne odražava nužno stavove Centra za građansko obrazovanje – CGO, B filma, SHARE fondacije i/ili Instituta za poslovnu i finansijsku pismenost.


Current track

Title

Artist

Background