Milan Mladenović posthumno proglašen počasnim građaninom Sarajeva

Written by on February 25, 2023

Milan Mladenović, nekadašnji frontmen benda Ekatarina Velika, na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva održanoj 22.02.2023. posthumno je proglašen počasnim građaninom glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena jednoglasno sa 25 glasova “Za”, čime je Mladenović dobio priznanje u gradu u kojem proveo dio svog djetinjstva, javlja Oslobođenje.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamira Karić je povodom toga izjavila:

Jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća, Milan Mladenović, legendarni lider grupe EKV, posthumno je Počasni građanin Sarajeva. Ovo vrijedno gradsko priznanje posvećeno je hrabrosti i odvažnosti čovjeka koji je, kada su svi šutjeli, podigao glas i pružio iskrenu podršku Sarajevu.

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na rock sceni bivše Jugoslavije. Njegovo djelovanje u velikoj je mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Borio se za mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina,” navedeno je u prijedlogu koji je uputio Toni Vukadin.

Spominjala se i Mladenovićeva ljudska veličina tokom devedesetih godina: “Kada su svi nijemo šutjeli, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine rekao: ‘Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi su morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi – u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci”, istaknuto je.


Current track

Title

Artist

Background