Mladi u spletu govora mržnje

Written by on May 5, 2022

Institut za medije Crne Gore (IMCG) pokrenuo kampanju ,,Budimo pristojni. Za mržnju nema(j)mo kad” da bi skrenuli pažnju na problem rastućeg trend uvredljivog govora i govora mržnje u onlajn prostoru koji se intenzivirao u dugotrajnim političkim i društvenim krizama u našoj zemlji.

Da li su mladi najviše pogođeni govorom mržnje, i uopšte kako mladi reaguju na ovu pojavu? Iako je kampanja Instituta za medije namjenjena svim građanima, čini se da je mentalno zdravlje mladih ugorženije, ali se nameće i zaključak da su mnladi upravo najkreativniji u rješavanju ovog problema. Kreativne solucije i ukazivanje na problem sadržane su u 15 kratkih video formi koje su pred vama. Preporučujemo da ih pogledate, procijenite i podijelite:

I pored adekvatnih zakona koji tretiraju govor mržnje, u Crnoj Gori nema sistemskog odgovora na potrebu suzbijanja govora mržnje.

Širenju ovog nezakonitog sadržaja pogoduje i to što medijska zajednica u Crnoj Gori nema jaku samoregulacije, a sekcije za komentare čitalaca i nalozi na društvenim mrežama onlajn medija postaju mjesta ekspanzije psovki, uvreda, zapaljivog govora i govora mržnje.

Zato smatramo da svi društveni akteri imaju odgovornost da se, posebno u kriznim političkim dešavanjima, aktivno uključe u spriječavanje širenja netačnih informacija, uvreda i mržnje koja razara kulturu dijaloga i građanske vrijednosti.

Kako IMCG u kontinuitetu radi da edukaciji građana i građanki različite dobi na jačanju kritičkog razmišljanja i prepoznavanju neprofesionalnog medijskog sadržaja, kroz ovu kampanju naš tim je pripremio kratke video forme koje su inspirisane komentarima čitalaca u onlajn medijima i na društvenim mrežama.

Time želimo da pomognemo građanima i građankama da prepoznaju govor mržnje i da spriječe njegovo dalje širenje.

Sadržaj nema za cilj da promoviše govor mržnje već da ukaže problem, da se kritički odredi prema njemu i ukaže na njegove negativne efekate koje ima po društvo.

Kampanja je pokrenuta u okviru regionalnog projekat ,,Snažni – mediji bez mržnje i dezinformacija” koju sprovodi Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM), uz finansijsku podršku Evropske unije.


Current track

Title

Artist

Background