Monografija rock kritičara Branka Vukojevića ‘Kako je bio rokenrol’ na besplatnom downloadu

Written by on September 10, 2023

Ovih dana se navršilo 20 godina od preranog odlaska nekadašnjeg Džuboksovog urednika i filmskog scenarista Branka Vukojevića. Tim povodom, Društvo ljubitelja popularne kulture je njegovu knjigu izabranih tekstova, originalno objavljenu 2005., na svojoj stranici stranici ponudilo na besplatno preuzimanje.

Monografiju „Kako je bio rokenrol“ priredili su Vukojevićevi prijatelji Goranka Matić, Predrag Popović, Dragan Kremer i Momčilo Rajin dvije godine nakon njegove prerane tragične smrti u Londonu u kolovozu 2003. godine, sa ciljem da se osvijetli značaj i kvaliteta doprinosa jednog od najutjecajnijih autora koji su ikada pisali o rokenrolu na našem jeziku.

U ovoj bogato ilustriranoj knjizi, sa preko pet stotina stranica velikog formata, sabrani Vukojevićev opus nije samo svejdočanstvo o jednom značajnom novinaru i rokenrol kritičaru, već i čovjeku čije je pisanje u Džuboksu, Startu, Politici i Ritmu generacijama ljubitelja Beatlesa i Idola, Led Zeppelina i Bijelog dugmeta otvorilo i dešifriralo nove puteve. Slobodno se može reći da njegovi radovi funkcioniraju kao spomenik čitavom jednom vremenu.

Kao izdavač, Društvo ljubitelja popularne kulture na ovaj način želi ovakvu vrstu baštine ponuditi kao općekulturno dobro, podržavajući slobodan pristup znanju i historiografiji.

>> Preuzmite monografiju Branka Vukojevića “Kako je bio rokenrol”

Branko Vukojević (Šibenik, 1956 – London, 2003) prvi svoj članak objavio je 1975. u Džuboksu – tada jedinom muzičkom magazinu u Jugoslaviji – za koji je redovno pisao do 1983., a u kome je glavni urednik bio od 1981. godine. Potom se bavio video igrama i studijima dramaturgije, a rock kritici se vratio u magazinu Ritam koji je uređivao od 1990. do 1991. godine. Nešto prije toga je napisao scenarija za prvi film („Do izvora dva putića“) iz omnibusa „Kako je propao rokenrol“ (1989), te za film „Video jela, zelen bor“ (1991) Gorana Gajića. Od 1992. je živio u Londonu, gdje se bavio kompjuterskim dizajnom i glazbenim spotovima. Preminuo je u tom gradu 30. kolovoza 2003. godine od posljedica prometne nesreće. Dana 4. rujna ove godine, proslavio bi 67. rođendan.

Društvo ljubitelja popularne kulture je udruženje građana koje je prije 20 godina u Beogradu osnovala grupa ljubitelja i poštovalaca izuzetnih oblika urbane kulture. “Verujemo da smo najviše ugleda stekli kroz lansiranje uticajnog web magazina Popboks posvećenog promišljanju aktuelnih tokova popularne kulture. Uredništvo Popboksa je, pored ostalog, bilo lider u afirmaciji tada vrlo mladih bendova koji su pripadali talasu nazvanom „Nova srpska scena“: Repetitor, Goribor, Nežni Dalibor, Petrol… Takođe, sada koristimo priliku da kroz Popbooks, naš novoosnovani brend za književno izdavaštvo, najavimo monografiju o pomenutom filmu „Kako je propao rokenrol“ (1989) autora Zorana Peze, Vladimira Slavice i Gorana Gajića. Objavićemo je do kraja godine, a za obilje svedočanstava o ovom hit filmu je zaslužna književnica, filmska scenaristkinja i kritičarka Vladislava Vojnović.”

Spomenuti nakladnik je u proteklom periodu objavio monografiju o kultnoj novosadskoj grupi Luna (uskoro stiže drugo, dopunjeno izdanje), antologiju domaćih hip-hop tekstova „Repotpisani“, strip knjigu Aleksandra Zografa „Priče iz Drugog rata“, te jedinstvenu studiju „Dobar rep: kako sam objasnio i završio pravi rep“ Predraga Vukčevića… Također su najavljene biografije Vlade Divljana, Olivera Nektarijevića iz grupe KKN, Baneta Sanšajna, grupe Šarlo Akrobata… i niz drugih ekskluzivnih naslova.

Izvor: Ravno Do Dna


Current track

Title

Artist

Background