Nagradni konkurs za novinarsku priču – Osvajanje slobode

Written by on January 31, 2023

Nakon što smo na nedavno završenim Rokumentarnim danima u okviru projekta „Osvajanje slobode“ otvorili neke značajne teme, u sličnom ritmu nastavljamo dalje.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane autore ili grupe autora da svojim idejama, kreativnošću i radom doprinesu osvjetljavanju jako važnih priča na teme: slobode izražavanja, govora mržnje, položaja manjina i njihovih prava u pop kulturi Crne Gore. 

Ako imate ideju za novinarsku priču na neku od ovih tema, želite da je istražite i razvijete, evo prilike. 

Fokus tekstova mogu biti pojave, pokreti, grupe autora, djela ili pravci, intervencije i performansi, festivali, magazini, televizijske i radio emisije, podkasti i drugi vidovi izražavanja u digitalnom svijetu… koje su značajno doprinijele unapređenju dijaloga, slobode izražavanja, sa akcentom na umjetničke i kulturne slobode; uticale na smanjenje govora mržnje, bolje prihvatanje različitosti; obezbjeđivale prostor za realizaciju ovakvih i sličnih ideja…

Na ovaj način bi autentičnim domaćim popkulturnim, a gotovo po pravilu nedovoljno istraženim, fenomenima koji su mijenjali društveno-kulturni pejzaž nabolje dali zasluženu pažnju, a nekim novim akterima vrijedan impuls za nadogradnju te priče. 

Zainteresovani pojedinci ili grupe autora svoje predloge i ideje mogu slati na našu mejlu adresu [email protected] do 5. februara u 23:59h sa naznakom „Za konkurs Osvajanje slobode“. Uz predlog ideje, pošaljite i neki od vaših do sada objavljenih tekstova po vašem izboru.

Potrebno je da u prijavi jasno obrazložite ideju teksta i zbog čega je ona važna. Ukoliko ste ideju već razvili, umjesto predloga možete poslati i gotov tekst. Tekstovi koji su već objavljeni neće biti razmatrani.

Nakon prijema predloga za tekstove biće odabrano pet ideja koje će autori dalje razvijati. Tekstovi će biti ocjenjivani po relevantnosti teme, izvodljivosti i stilu.

Pet najboljih tekstova biće nagrađeno novčanim iznosom od sto eura (bruto).

Autori se mogu prijaviti za više tema, ali mogu biti nagrađeni samo za jednu.

Ako vam je potrebno više informacija možete nam se javiti na mejl [email protected] 

Konkurs se organizuje u okviru projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv, od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.


Current track

Title

Artist

Background