NOVI ALBUMI NA DOMAĆOJ SCENI: SVEMIRKO i PEKI PELE, DOLORES, BAS i STEGA

Written by on January 23, 2023

Izdavačka kuća više manje zauvjek donosi nam dva nova izdanja, prvo je singl “Nosi me na duši” koji zajedno potpisuju Svemirko i Peki Pele, a njime ujedno najavljuju i moguće naredne suradnje. Što budućnost u tom pogledu donosi, vrijeme će pokazati. Singl je dostupan u formi animiranog videa na našem YouTube kanalu, može se preuzeti na službenoj bandcamp stranici po principu “plati koliko želiš” ili slušati na svim dostupnim streaming servisima.

Druga vijest je video spot za treći po redu singl naslova “Retko sećanje” beogradskog pop dua Dolores, zimska synthpop balada za koju tekst, muziku i produkciju Dolores potpisuje samostalno.

Dolores je ženski pop duo koji čine Ana Srećković i Marija Vukčević, filologinje po struci, muzičarke iz strasti. Projekt nastaje u prvoj polovini 2020. godine, kao sredstvo kreativnog izražavanja u toku pandemijskih i restriktivnih mjera. Svoj definiran i konačan oblik poprima kroz suradnju s jednim od najtalentiranijih mladih producenata naših prostora, Petrom Wagnerom, poznatijim kao Fantom. Wagner prepoznaje muzički izraz ovog autorskog dua i svojom produkcijskom magijom ga čini baš onakvim kakav treba biti.

Inspiraciju za svoju muziku Dolores pronalazi u novom valu, u bendovima osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, ali i u muzici suvremenih alternativnih sastava iz zemalja bivše Jugoslavije. U svojim pjesmama, Dolores se posvećuje temama svakodnevice, baveći se pretežno stvarnim problemima i osjećajima zamišljenih likova.

Naziv projekta aludira na španjolsku revolucionarku Dolores Ibárruri, poznatiju kao La Pasionaria, kao i na irsku muzičarku Dolores O’Riordan. Uz to što predstavlja omaž ženskoj snazi, Dolores je također podsjetnik na filološku pozadinu koju ove dve autorice dijele. Njihov prvi singl “Šta te radi” predstavlja elektro pop priču o traganju za odgovorima, o kajanju za propuštenim prilikama i neizvjesnosti koju donosi nepoznato, a singl je ujedno i najava za EP koji će biti objavljen u doglednoj budućnosti.

Video spot snimale su Ana-Marija Branković i Ana Vukčević, a dostpan je na našem YouTube kanalu. Singl se može preuzeti na službenoj bandcamp stranici po principu “plati koliko želiš” te slušati na svim dostupnim streaming servisima.

Urbana paranoja – Bas i Stega predstavlja “Osećaj”

Bas i Stega drugu deceniju postojanja obeležava singlom “Osećaj” koji najavljuje izlazak albuma broj 3 – “Na istom putu“. “Osećaj” je dostupan na svim digitalnim platformama i bandcampu, a video u režiji Aljoše Dakića pogledajte na YouTube kanalu grupe.

Pančevačka grupa Bas i Stega postoji od 2011. godine, objavila je dva studijska albuma – “Nova stvar” (2015) i “Negde daleko” (2019), a “Na istom putu” je tri koraka dalje u spajanju gruva sa rokenrolom, psihodelijom, d&b, elektronikom… Prvi singl “Osećaj” je rasplesani bunt koji hipnotiše i provocira.


“Hodao sam kroz grad i bio zaprepašćen odsustvom komunikacije među ljudima. Svi su imali slušalice i izbezumnjeno gledali u ekrane svojih telefona. Ja sam upao u neki svoj film ne bi li se zabavio i na neki način pobegao iz te atmosfere, premotavao razna sećanja i događaje pri čemu sam verovatno izgledao potpuno suludo jer sam opet proživljavao sve te iste dobre emocije vezane za sećanja i nisam mogao a ni želeo da ih sakrijem. U glavi mi je svirao drum and bass ritam a reči za pesmu su navirale same od sebe te sam ih pevao u sebi i rešio da krenem da zapisujem u telefon da mi ne pobegnu,” priča o nastajanju pesme Gale Vlajić.

Za snimanje spota napravljen je plan da se svi izdvoje na par dana van grada i da se snimi spot koji bi bio jedna priča, umesto da se isparčano snima na raznim lokacijama. Sve to u celinu pretvorili su reditelj Aljoša Dakić i direktor fotografije Aleksa Borković sa svojom ekipom.

“Glavna inspiracija za spot je zapravo bila sama pesma. Prepuštanje i slušanje pesme. Cela zamisao je proizašla iz toga koliko mi se pesma dopala, koliko me je pokrenula. Gale je direktoru fotografije Aleksi Borkoviću i meni dao potpuno slobodu, bez mešanja u ceo proces i mislim da je to bilo jako važno za mene,” konstatuje Aljoša Dakić.Bas i Stegu danas čine Dragan Gale Vlajić (gitara, vokal, elektronika i efekti), Stevan Đorđević (bas), Miloš Spasić (sintisajzeri, prateći vokali) i Uroš Kiš (bubnjevi). Producent albuma bio je Srđan Popov, koji je uskakao kao gost na većini pesama.

Album “Na i stom putu” predstavlja dalju ekspanziju priče sa “Negde daleko”, a bend je nastavio da istražuje i eksperimentiše. Novitet je da album obiluje vokalnim deonicama koje se slažu na još dublje slojeve elektronike ispod kojih voze plesni ritmovi i futurističke gitare. Album “Negde daleko” zvanično izlazi krajem februara, a prva koncertna promocija održaće se u beogradskoj Kvaki 22 već u subotu 28. januara.


Current track

Title

Artist

Background