NOVI ALBUMI: NINA ROMIĆ, NEMANJA, SERGIO LOUNGE

Written by on June 30, 2023

Tri sjajna naova albuma pojavila su se na domaćoj sceni: “Jezero” Nine Romić, nemanja i “Voodoo Beat”, kao treći dio tropske voodoo world trilogije, i odgovor na pitanje “Ovako sam se probudio” koji potpisuje izuzetno talentovani beogradski muzičar i multiinstumentalista Sergio Lounge! Krenimo redom:

Nina Romić promoviše “Jezero” kratkim filmom

To je slojevito ostvarenje produkcijske kuće „šta će oni”. Naša suradnja nastavila se od prethodnog spota za pjesmu Ono što bi htjela i ovdje su pokušali povući paralelu između pjesme koja funkcionira kao anksiozni napadaj tijekom dijaloga sa samim sobom i kratkog filma koji istovremeno istražuje složen odnos čovjeka i moderne civilizacije. U njemu se isprepliću sirovo prikazani osnovni ljudski nagoni i potreba za povlačenjem iz civilizacije sa silovitom neminovnošću povratka u ugodu i, često, dekadenciju modernog života.

Najnoviji glazbeni uradak cijenjene kantautorice Nine Romić, album „Jezero” (Aquarius Records), osobna je priča o uronu ispod površine i pronalasku vlastitog svjetla.

Svatko od nas može se ogledati u površini jezera te na taj način pokrenuti procese samorefleksije i osobnog rasta. Oni hrabriji svjesno će uroniti prema dnu kako bi otkrili što se krije u toj tami koja pomalo budi strah. Baš ti hrabriji bit će nagrađeni spoznajama da bez plodnog mulja lopoči ne bi cvali prekrasnim cvjetovima na površini jezera.

Baš poput lopoča i mi imamo priliku postati prekrasan cvijet, ali to se može dogoditi samo kada prihvatimo sve dijelove sebe – pa čak i vlastitu tamu i talog. Uronom na dno jezera možemo se ukorijeniti u svemu što jesmo i što smo do sada doživjeli te se iz te mudrosti vinuti visoko prema suncu i nebu. Album „Jezero” može biti inicijacija u taj proces, jer on i je svjedočanstvo jednog ovakvog putovanja.

Fotografije: Marina Uzelac

Nina Romić o svom najnovijem albumu govori:

Voljela bih da slušatelji poslušaju album od početka do kraja kao konceptualno djelo, jer želja mi je da kroz ovakav redoslijed ljudima ispričam svoju priču. Pjesme su došle iz dubine i na njih gledam kao na jezik stvoren da konačno nakon mnogo izbjegavanja popričam ozbiljnije sa svojom dušom. Svi kroz život prolazimo prilično slične faze i vjerujem da je okosnica ljudskog iskustva jedna gotovo pa univerzalna priča o vlastitom rastu i svemu što se događa usput. Ni po čemu se ne smatram posebnom i izuzetnom i zato otvoreno puštam ove pjesme od sebe, čvrsto vjerujući da će doći do pravih ljudi koji će u njima naći nešto svoje. Ovaj album i pjesme su upravo za sve njih koji će ih doista čuti i razumjeti.

Glavna suradnica i aranžerka na albumu „Jezero” je glazbenica i multi-instrumentalistica Jelena Galić s kojom Nina dijeli glazbeni senzibilitet zadnjih nekoliko godina, dok na nekoliko pjesama gostuje i izuzetni Leo Beslać.

Jelena Galić moja je glavna suradnica s kojom glazbeno putujem od 2018. godine i otkako smo počele svirati skupa krenulo je i moje drugačije doživljavanje glazbe. Na ovom albumu ima značajnu ulogu, moje pjesme je prihvatila kao svoje i aranžmanima ih dodatno uljepšala i nadogradila, ulila im nešto svoje, bez oduzimanja onog zvuka koji sam htjela izraziti. Zahvalna sam na takvoj suradnici i prijateljici koja me svakodnevno potiče da budem bolja u onome što radim.

Za dizajn albuma je zaslužna umjetnica Maja Maar koja je prenijela svoj doživljaj u jednostavan i izravan, no duboko osmišljen kolaž, koji nakon preslušanog albuma daje mnogo slobodnog prostora za vlastite interpretacije.

Album “jezero” dostupan je na svim kioscima.

nemanja i “Voodoo Beat”

Nakon tri singla – ‘Noćnih Leptira’, ‘Korzike’ i ‘Opasnih igra’, pulsko-zagrebački global beat bend nemanja predstavlja svoj treći album Voodoo Beat koji je ujedno i zaključak ‘Ezoterične trilogije’ započete s hvaljenim albumima ‘Tarot Funk’ i ‘Cosmic Disco’.

Koncept ‘Voodoo Beat’ nastavlja se na prethodne albume. Nakon što je Tarot Funk kroz tarot karte i orijentalne melodije slušateljima opisao nemanjinu smrt, a Cosmic Disco nemanjino putovanje kroz bardo vodeći se ‘Tibetanskom knjigom smrti’, ‘Voodoo Beat’ donosi zaključak ‘Ezoterične trilogije’ u kojem se nemanja pokušava vratiti se iz zemlje mrtvih uz pomoć vudu moći – ljubavi!

‘Ova glazbena priča prenosi nas u svijet gdje nemanja posjeduje snove svoje bivše ljubavnice, vudu svećenice, kako bi je uvjerio da siđe u svijet mrtvih i vrati ga natrag u svijet živih. Međutim, kada ona konačno stigne, zaljubi se u sotonu, a nemanja ostaje lutati između granica svijeta živih i mrtvih’, kazao je Luka Šipetić , The nemanja.

Pored Luke Šipetića koji je samostalno snimio i producirao album, na pjesmama su sudjelovali brojni glazbenici koji su doprinijeli jedinstvenom zvuku i atmosferi: Ana Kovačić na saksofonu, Leo Beslać na flauti, dok Tomislav ŠušakLuka Čapeta i Jerko Jurin potpisuju aranžmane i produkciju na posljednjem singlu, ‘Opasne igre’. Za mastering je zaslužan Dominik Kisić (Trophy Jump/jeboton), a cover art je djelo Dina Santaleze (Pridjevi).

Svoje egzotične i plesne zvukove Luka će podijeliti uz pomoć benda kojeg čine i Matej PerićKarlo LugarićLaura Matijašević i Ana Kovačić. Ovog ljeta širit će plesne vibracije nastupima na Velvet festivalu na Krku, Festivalu Lastovo – Otok glazbe te u Šibeniku, dok će se zagrebačka i regionalna promocija albuma održati najesen.

Album je dostupan na svim streaming servisima.

Pročitajte sjajan intervju koji je Luka dao časopisu Oblakoder!

Sergio Lounge se ovako probudio i objavio čudesni album

Enigmatični hitmejker Sergio Lounge predstavlja svoj novi plesno-euforično-tužni koktel pesama pod nazivom “Ovako sam se probudio” i sa njega izdvaja prvi singl “Ti si kao iz sna“. Album je dostupan na svim digitalnim platformama, bandcampu i YouTube-u. Snimanje albuma pomogao je Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije.

Možda iz ove perspektive objavljivanje albuma “The Loungest” u julu 2020. godine nije bio genijalan potez, ali pesme izlaze u svet kada im je vreme, bez obzira da li je planeta u lokdaunu ili ne. Tri godine kasnije Sergio Lounge/Srđan Popov vraća se na scenu s albumom “Ovako sam se probudio“, genijalnom kolekcijom morskih pesama, nostalgičnih i plesnih, romantičnih i euforičnih, ljubavnih i srećno-tužnih. Sergio predstavlja devet novih kompozicija, od prvog singla “Ti si kao iz sna”, vizitkarte “Tvoj Sergio” i karnevalske “Bez kraja”, preko kulerske himne “Skriveno”, bossa nova dragulja “Dva sveta”, pijanog instrumentala “Mesing” i esencije albuma “Kao da ne znaš”, do orkestrirane “Kuda vodi ovaj put” i filozofske “Vreme prolazi”.

“Drugim albumom sam postigao ono što mi je bila želja nakon prvog – da to ne bude kompilacijski album, kakav je “The Loungest” u suštini bio, nego da bude koherentniji idejno i muzički. Pesme su nastajale u jednom kratkom vremenskom rasponu, tako da sadrže slične teme u tekstovima i slične muzičke motive. Moja tendencija da se poigravam i eksperimentišem sa različitim žarnovima i producentskim rešenjima je svedena na minimum, mada neki deo te lucidnosti neminovno izlazi obzirom na to koliko je bitan deo mog celokupnog izraza,” objašnjava Srđan Popov.

Popov je autor svih pesama, a na albumu svira bas, električnu gitaru, flautu i klavijature. Gosti su Luna Škopelja (vokal, klavijature), Tom Feđa Franklin (bubnjevi i perkusije), Kosta Jovanović (vokal, gitara), Todor Živković (gitara), Pavle Popov (gitara), Andrijana Manojlović (vokal) i Mina Marinković (harfa). Miks i mastering delo je Dušana Filimonovića.

Ovako sam se probudio je album koji se nastavlja na tradiciju muzike sedamdesetih godina. To mi je bila početna i završna ideja od samog komponovanja, produkcije, snimanja pa do finalizacije albuma. Trudio sam se da koristim što više svog znanja o muzici i načinu produkcije tih godina, kako bih postigao taj zvuk koji sam imao u glavi. Ipak, ni u jednom momentu nisam bežao od toga da će album sigurno zvučati modernije i drugačije. Zato i koristim taj izraz da se album nastavlja na tu tradiciju. Nije mi bio cilj da to bude samo muzika u tom stilu, već i da svojim radom ponudim nešto novo,” smatra Popov.

Nekada pobednik svih takmičenja demo bendova na kojima je nastupio (Demofest, Bunt), sve vreme producent hit singlova i albuma za druge (Ida Prester, Fish In Oil, Autopark, Maika, Bas i Stega, Niko Nikolić, Coucou Abel, Frank Magnolia…), cenjeni sešn muzičar i snimatelj, Sergio Lounge je neobjašnjivi talenat koji se iznenada pojavio na Balkanu i tu stvara svoju mešavinu San Remo-electropop-bossanova-Badalamenti/Lynch zvuka i očarava.Current track

Title

Artist

Background