NOVOGODIŠNJI KONCERTNI MARATON ’23

Written by on December 31, 2022

Radio Bruškin vam želi sretnu i uspješnu 2023, punu dobrih vibracija, kakva god bude spoljna situacija! U Novu Godinu ulazimo sa tradicionalnim koncertnim maratonom, čiji će podstekst biti ipak manje na zabavi i proslavi, a mnogo više šansi da se zamislimo i pogledamo u plavo prostranstvo, iznad nas, pred nama i u nama samima. Program, koji će tokom prvog januara trajati od podna, pa skoro do ponoći će izgledati ovako, ali hajde da minut prije najave koncerata zažmurimo i osjetimo šta nam znači Nova Godina, kao novi period pred nama:

Različita su tumačenja kad se istorijski počeo proslavljati prelaz posljednjeg dana kalendarske godina na izmaku i prelaz u novu. Kakva god da su tumačenja, nije li vrijeme, a jeste, i to odavno, da se zapitamo kako u svijetu u kojem neveliko haraju ratovi, nemaština, nejednaka prava za sve, i još nebrojeno sličnih pojava koje nam se praktično svakodnevno ruše nad glavama…kako u takvom svijetu da na trenutak stanemo, i proslavimo, nešto što će sutra samo deklarativno doći. Dakako, ovo je i svijet ljubavi, koju dajemo i pružamo, sa dragim ljudima oko nas, ali sve to, postaje li profano, kada se zbog jedne noći moramo zaletii u sulude kupovine, kuvanja, spremanja, koje će rezultirati razularenim jelom, pićem, obično praznjikavom zabavom i iznad svega, odbrojavanjem trenutka u kome će nam početi …nešto novo. Uz sve pucanje, petarde, vatromete i ostale nepotrebštine za koje će i pojedinci i kolektivi dati vrijeme, novac i energiju, ne bi li održali, nekakav privid.

Ne! Naš radio apeluje, poziva, ne na zabranu zabave, već na uključivanje onog prekidača u svijesti koji će odvojiti bitno od nebitnog, zapitati se možda, i ako treba, donijeti novogodišnju odluku u prvcu ošteg dobra, mira, ljubavi i razumijevanja. Mira na ulicama, bez pucanja, prepada, nasilja, ljubavi u sebi i prema drugima. Zamislite, za to ne trebaju ni novčana ulaganja, a ni petarde i vatrometi, o brzoj vožnji da ne govorimo. D ali nam o tome govori i muzika koju ćemo svakako slušati sa našeg radija tokom novogodišnjeg dana, i tako ga svakako obilježiti.

Dva centralna, noseća i ovedća koncerta našeg maratona izvode Roger Waters i Nikola Vranjković. O kakvom svijetu nam oni pričaju, na što pokušavaju da ukažu, vrijedi li razmisliti? Vrijedi se i rasplesati, vrijedi i muzikom povezati kulture, vrijedi i istraživati, kao što i vrijedi čuvati ono u sebi i one oko sebe.

Nek nam to bude poruka ovih čudnih godina kad dobijamo sve više prilike da zastanemo i, možda donesemo dobru novogodišnju odluku! Iz naše tople perspektive toplog sunca i vječnog mora, donismo vam jedan ne tako hladan novogodišnji program, koji počinje prvog januara u podne, a koncerti koje slušamo biće:

Roger Waters: Us & Them. Spajajući staro i novo, u jednu sasvim savremenu i preko potrebnu poruku Roger Waters jedan je od najvećih aktivista današnje muzike i dobro poslušajte njegove poruke!

Nikola Vranjković: Biološki Minimum. Najveći vjerovatno regionalnio izvođač u svojoj kompleksnoj produkciji, najjači je na koncertima kojima boji svakodnevnicu, unutrašnju i spoljašnju. Ovaj koncert snimljen je na jednom od tradicionalnih nastupa 22.12.2019. godine u Dvorani Doma Sindikata u Beogradu.

The Specials: 30th Anniversary Tour. Posveta nedavno preminulom Terry Hal-u i bendu koji je znao ukazati na klasne, i rasne razlike, uz jako dobru zabavu i svirku koja će vas rasplesati.

Jack White: Lensic Performing Arts Center, Santa Fe, NM Sep 29 (2022). Kuda ide rock’n’roll iz prve ruke sa vrlog svježeg koncerta. Jack White se igra i uživa.

Robert Plant & Alison Krauss: Glastonbury 24.06.2022. Još jedan koncert iz posljednjeg ljeta, kao vino dobri Robert Plant & Alison Krauss donose spoj tradicionalnih izraza i kultura koji nam je svima neophodan, i to sa bine pod piramidom najvećeg britanskog muzičkog festivala.

Loreena McKennitt: Under A Winter’s Moon. Za kraj uranjamo u zimski san uz uzbudljivu kolekciju pjesama inspirisanih prirodom, kratkodnevnicom, koju nam izvodi Loreena Mckennit uz pratnju naracije i priče koje izvode ugledni i nagrađivani kanadski glumci Tom Jackson, Cedric Smith i Jeffrey Red George.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background