OEZGEN I TRAKHANOV STIŽU NA HSF

Written by on July 10, 2021

Sedat Oezgen iz Njemačke i Artyom Trakhanov iz Rusije, koji prošle godine nisu mogli da dođu u Herceg Novi zbog poznati okolonosti sa pandemijom koronavirusa, potvrdili su dolazaka na ovogodišnje 15. izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF)  kojE će se održati od 3. do 8. septembra na više lokacija u Herceg Novom.

Sedat Oezgen je rođen u turskom gradu Batman što je izuzetan kuriozitet za nekog ko je postao sjajni strip crtač. Već u njegovoj prvoj godini života, sa roditeljima kurdskog porijekla se preselio u Njemačku gdje je Sedat odrastao i zaljubio se u svijet stripa. Nakon studija dizajna i ilustracije u Minsteru, profesionalnu karijeru je započeo objavljujući naslove „Lai Van“, „Fantom“ i „Erboj i nebeski borci“ za američku izdavačku kuću Munstoun. Od 2014. godine počinje njegov vrtoglavi uspon na američkom tržištu gdje uporedo radi na velikom broju naslova izdavačkih kuća kao što su IDW, Valiant i Zenescope. Trenutno radi na drugom dijelu sage „Škripac“ za izdavača PKMM Entertejnment.

Artiom Trakanov, rođen u Sibiru, trenutno živi i radi u Sankt Peterburgu. Jedna je od vodećih zvijezda prestižne američke izdavačke kuće Image, koja okuplja samo najveći svjetski talenat i autorima pruža priliku da imaju potpunu kreativnu i finansijsku kontrolu nad svojim stripovima. Slavu je stekao naslovima „Sedam smrtnih grijehova“ za izdavača TKO, zatim „Izdajnik“ za BOOM!, te „Podvodna struja“ za već pomenuti Image. Trenutno radi na novom izuzetno uspješnom i kritički prihvaćenom serijalu izdavačke kuće Image – „Zaštitnik“ sa piscem Sajmonom Rojem. Pored njega iz Rusije u Herceg Novi stiže i Dmitri Jakovlev, direktor najveće ruske smotre devete umjetnosti Bum fest Sanktpetersburg.

Dvojica novih specijalnih gostiju ovogodišnjeg HSF-a su iz zemalja koje premijerno imaju svoje predstavnike na najatraktivnijem regionalnom festivalu posvećenom devetoj umjetnosti. Uz njih podsjećamo da su zvijezde američke izdavačke kuće DC Comics, Španjolka Aneke Muriljenem (Aneke Murillenem) i Irac Kian Tormi (Cian Thormey) potvrdili dolazak, kao i Izar Lunaček iz Slovenije i Miroljub Milutinović Brada iz Srbije, koji su bili najavljeni za prošlu godinu, ali i cijela plejada italijanskih zvijezda devete umjetnosti koji takođe prošle godine nisu mogli biti dio hercegnovske smotre stripa.


Current track

Title

Artist

Background