Palestinskom bendu 47Soul zabranjen nastup na WOMAD festivalu u Australiji

Written by on March 12, 2024

Vrlo zapažen i našem radiju jedan od omiljenih savremenih world music bendova, 47Soul, našao se zatečen odlukom uprave čuvenog festivala WOMAD, tj. njegove australijske grane WOMADelaide.

Bend, koji je novembra 32023. uredno bukiran za festivalski nastup, baš kao i 2016. i 2018., sa razočarenjem i čuđenjem prenio je vijest ne samo o uskraćivanju poziva, već i o razlozima otkazivanja koji su organizatori naveli:

“Pozvani smo da nastupamo na WOMADelaide, koji je trebao započeti krajem ove sedmice. Iako smo potvrdili pozivnicu i nastup, kasniej smo obaviješteni da WOMADelaide donosi odluku da nam uskrati pozivnicu, navideći sumnje da organizator nije u mogućnosti da obezbijedi “odgovarajuće sigurno okruženje” za izvođače, publiku na festivalu zbog građanskih protesta koji se trenutno dešavaju u Australiji.

Nama ovi razlozi zvuče duboko porblematično, a ponajviše rastužuje to što hrane narativ po kome su Palestinci prepoznati kao opasnost po druge.

Zbog našeg dugotrajnog odnosa sa festivalom WOMAD, i zbog toga što smo tamo nastupali ne brojnim festivalima širom svijeta, ova odluka nas još više pogađa.

U ovim kritičnim vremenima, poruka multikulturalizma, koju WOMAD tvrdi da zastupa, pogovoto u svijetlu događaja kojima svjedočimo svakodnevno, bila bi od ključne važnosti.

Nažalost, izgleda da je ovo poruka da su Palestinci isključeni, u vremenu kada je svaki glas naroda Palestine bitan u očuvanju palestinskog života i kulture”.

Direktor WOMADelaide-a Ian Scobie potvrdio je ovu vijest na ABC Radio Adelaide, navodeći da su pokušali pronaći i izvođača iz Izraela u novembru, ali da su odlučili i da ipak na pozovu nikoga iz istih razloga, kao i da žele da pomenuti 47Soul bukiraju za 2025.

“Zaista mislimo da nije pravo vrijeme ove godine da dovedemo takav bend, kao ni bend iz Izraela”. Mr Scobie za ABC Radio Adelaide navodi i da ih je nivo građanskih protesta u Australiji prošlog novembra naveo da prebukiraju 47Soul za 2025.

“Naša je dužnost da obezbijedimo nivo sigurnosti publici i izvođačima, i smatramo da bi bilo bolje da ih imamo na festivalu neko vrijeme nakon sadašnjih konflikta i nemira” navodi organizator, kao i da razmije “frustraciju i razočarenje” benda.

Zanimljivo je da će na festivalu ove godine nastupiti i Ziggy Marley (koji je supruga iz Izraela i visoko je prepoznat od strane izraleske zajednice), nakon što je asocijacija “Australian Friends of Palestine” zatražila i da se njemu uskrati nastup, pogotovo zbog sumnjivih navoda da je učestvovao u kampanji za odbrambene snage Izraela 2018.

Mr Scobie navodi da rege muzičar Ziggy Marley nastupa na festivalu, kao i da je on prepoznat kao muzičar koji donosi poruku mira koja je imala ključnu ulogu u njegovom bukiranju, kao i da ne postoje nikakvi dokazi da je ikada učestvovao u nekoj pomenutoj kampanji.

Ziggy Marley je iz nepoznatih razloga bio uklonjen sa liste učesnika WOMADelaide 2020.

Izvor: abc.net.au.


Current track

Title

Artist

Background