PLAVA GEORGIA JASON ISBELLA JE MOST U NOVU BUDUĆNOST

Written by on October 19, 2021

“Georgija Blue” naziv je novog albuma Jason Isbell-a i njegovih “400 Unit”, napravljenog iz ljubavi prema svojoj matičnoj državi Georgiji, ali i želji da iskaže politički stav u ovim turbulentnim vremenima, kao i da utiče na promjenu narativa juga sjedinjenih država. Ovo je album obrada u kome su kroz Isbellovu vizuru prošli muzičari upravo iz pomenute države, raznih stilova i generacija: R.E.M., Cat Power,Indigo Girls,The Allman Brothers Band, Ottis Reding…

Piše: Tomislav Žegura

A koji narativ je Jason Isbell htio istaći. Obećao je negdje prošle godine snimiti album posvećen zemlji breskve (koju su Allmani ovjekovječili na jednom davnom omotu, trebalo bi znati kojem) ukoliko Biden pobjedi na izborima, time je pomjerajući iz crvenog u plavo. Iz tradicionalno republikanskoj juga u neka nova neba, plava.

Izuzev političke poruke, Isbellu je očigledno važan i doprinos zajednice, jer čitav prihod od prodaje ovog albuma, odlazi za finansiranje inicijativa poput Black Voters MatterFair Fight, ili Georgia STAND-UP.

Jug više nije društveni mrak, a upravo su Jason Isbell i njegove nekadašnje kolege iz Drive-By- Trcukers nastavili tradiciju southern rock-a, ali sa mnogo izraženijim otvorenim pričama u kojiam su izazivali sve one priče, koje su se decenijama i generacijama prećutkivale, mukle tekle ispod rijeka alkohola, nasilja i pomenutog mraka…čak i u rock’n’roll krugovima. Album Truckersa “American Band” i konstantna Jasonova diskografija razbijali su narativ i muzičkim obrascem, a pogotovo tekstualnim. Nešto se izgleda prenijelo i na javnost.

Vratimo se aktuelnom albumu. Kao izuzetno plodan autor, Jason Isbell odlučuje da tuđim pričama da nov okvir vremena za koje on vjeruje da dolazi. Neko bolje vrijeme, direktno iz smutnih oblaka, i da možda ima neke pravde, ako su sve te vrijedne pjesme, sva ta muzika, kultura i naslijeđe, (koju je samo jedna od svih 50 američkih država dala, od 60tih, Otis Readinga, preko Allmana, R.E.M., pa do danas) pogurale točak istorije i svijesti makar korak naprijed.

Da li to znači da rock’n’roll može da pobijedi, sporo i dostižno. Hajde da vjerujemo u to, i da punim srcem slušamo album “Georgia Blue”.


Current track

Title

Artist

Background