POBUNJENO ČITAM 02: MARGARET ATVUD

Written by on December 15, 2021

Prva sezona potkasta “Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115” nastala je kao rezultat čitalačkog kluba koji su organizovale Pobunjene čitateljke, a koji je zamišljen kao regionalno, intergeneracijsko žensko povezivanje i druženje.

U drugoj epizodi potkasta o pisanju Margaret Atvud razgovaraju Indira i Maja, a pitanja postavlja pobunjeni Bora.

Uvod snimila: Lara Končar

Montaža: Đorđe Ristić

“Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115” slušamo četvrtkom u 20h !

Čitalački klub “Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115” održavao se tokom proljeća 2021. godine kao onlajn platforma putem koje čitateljke različitih generacija (ovogodišnje učesnice imaju od 16 do 84 godine) kritički čitaju i proučavaju savremenu književnost koju pišu istaknute autorke regionalne, ali i svjetske književnosti.

Jedan od ciljeva pobunjenih klubova je skretanje pažnje na stvaralaštvo i otkrivanje savremenih autorki različitih generacija. Od šireg izbora učesnice su odabrane da na čitalačkim klubovima diskutujemo o knjigama “Moj muž” Rumene Bužarovske, “Zovite me Esteban” Lejle Kalamujić, “Sinovi, kćeri” Ivane Bodrožić, “Sonnenschein” Daše Drndić, i knjigama u prevodu “Mračna kći” Elene Ferante i “Priručnik za čistačice” Lusije Berlin.

Pored otkrivanja i promovisanja ženskog autorstva, čitalački klubovi imaju za cilj jačanje solidarnosti, kao i mogućnost da učesnice svoja lična i lokalna iskustva povežu sa pročitanim djelima, ali i sa iskustvima drugih čitateljki.

Za teme prvih pet epizoda potkasta, koji je proistekao iz ovog čitalačkog kluba, izabrana su djela Sali Runi, Margaret Atvud, Elene Ferante, Rumene Bužarovske i Daše Drndić.

Projekat „Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115“ realizuje Udruženje Pobunjene čitateljke u okviru projekta Aktivne zajednice koji finansira fondacija Trag. Epizode potkasta dostupne su za preslušavanje i na portalu Bookvica.net.


Continue reading

Previous post

DIRIŽABL #169


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background