POČETAK PETNAESTE SEZONE PROGRAMA “MLADI EKO-REPORTERI”

Written by on November 4, 2021

EKOM – Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater programa “Mladi eko-reporteri” Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novom izdanju konkursa za najbolje članke, fotografije, fotopriče i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine. Naravno, u njihovoj pripremi treba primjenjivati propisane epidemiološke mjere.

Posebna tema ove školske 2021/22. godine biće “Gubitak diverziteta”, ali teme radova mogu biti i svi drugi ekološki problemi, koje treba povezati sa nekim od 17 ciljeva održivog razvoja UN. Takodje, učenici iz obrazovnih institucija koje se nalaze u pilot ili redovnoj fazi programa ”Eko škole” mogu slati i radove o tome kako se sprovode aktivnosti u njihovim školama. Ovi radovi biće vrednovani sa svim pristiglim, ali će biti ocjenjivani i kao posebna kategorija.

Vizija FEE je da promoviše znanje o životnoj sredini, aktivno učešće i pozitivan pristup. To sve rezultira kroz 3 glavne aktivnosti Mladih eko-reportera: istraživanje lokalnih ekoloških problema; novinarsku produkciju (članci, fotografije, video radovi, website, blog, podcast, izložbe, radio i tv emisije…) i komuniciranje sa javnošću (lokalnom publikom) preko medijskih i socijlanih platformi.

Pregled statistike programa Young reporters for the Environment u školskoj 2020/2021 godini

Bilo koja mlada osoba u Crnoj Gori uzrasta od 11 do 25 godina, koja želi da istražuje ekološke probleme, može da učestvuje na konkursu Mladih eko-reportera. To nije ekskluzivno program samo za škole i fakultete, već i za nezavisne omladinske grupe i sve zainteresovane pojedince.

Pristigli radovi (članci, fotografije, fotopriče i video klipovi) do 15. marta 2022. godine, ukoliko budu ispunili kriterijume programa i budu i udju u selekciju, biće objavljeni na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, a oni najbolji prema odluci nacionalnog žirija, 22. aprila na Dan planete Zemlje, biće publikovani u posebnoj brošuri i stiču pravo da se takmiče u medjunarodnoj konkurenciji tokom narednog juna na konkursu “Young reporters for the Environment 2022”.
Učenike i profesore očekuju prigodne plakete i adekvatna medijska promocija!Kako su se pravila i ove godine promjenila, treba pažljivo proučiti: brošuru sa najavom konkursa (Newsletter 24), pravila za takmičenje u 2021/22. godini (u rubrici Pravila i savjeti)Priručnik za učesnike i mentore za pripremu radova, kao i video vodiče.

Uskoro će biti objavljena i dodatna literatura za pripremu radova kao i novi formulari za prijavu radova.

Sve aktuelnosti redovno pratite na: https://www.facebook.com/ekoreporteri.


Continue reading

Previous post

DIRIŽABL #166


Thumbnail
Current track

Title

Artist

Background