BISTRO CATHERA #12: DJ LOPTICA

bistro cathera September 28, 2021

Emisiju br.12 jazz/gastro serijala “Bistro Cathera” ! Autor emisije je DJ Jazzysad, ili Saitović Milan, a gost ove sedmice je DJ Loptica, svima znan i kao Dejan Šobot. koji uz muzički izbor šalje i gastro recept pogodan za početak jesenjih večeri: Pasulj Srbistanac !!!

Pasulj srbistanac je najbrži i najekonomičniji pasulj na svetu. Gotov je za maksimalno 20 minuta. Kako?

Pre neki dan sam baš nemao pojma šta bih da kuvam. Odoh do pijace, nađoh svežu i mladu domaću tikvicu (belu, kažu ljudi da nije bilo semena za zelenu), lep crveni luk i peršun. Popih pivo-dva kod Dekija, kupih par somuna i krenuh kući. Kupih i granatu Niškog piva na trafici u kraju, ne znajući da će mi ubrzo trebati kao tajni sastojak.

Inače, pre izvesnog vremena je otvoren Lidl baš prekoputa, ima štogod, nije da nije. Tamo sam kupio kranjske kobasice sa sirom i gorepomenuti pasulj (poreklom iz Italije), jer su proizvodi bili na akciji i hteo sam da vidim u kakvom su odnosu cena i kvalitet. Ne mari, odmah da vam kažem.

Konzerva pečenog pasulja u paradajz sosu je 100 kinte, kobaje (ostale su tri) recimo 140, luk recimo 8 po komadu, tivica isto, a somun je 35 kinte. Pola litra niškog piva je 55, a dosta je 2 deci. Imao sam sušeni ruzmarin i sušenu divlju nanu, a za salatu belolučene paprike, slatke, šarene.

Kobaje sam recnuo pa propržio na malo ulja, da se zarumene, dodao crveni luk na rezance i tanko rezanu tikvicu koju nisam ljuštio. Pustio minut-dva, dodao pivo, poklopio i posle par minuta ubacio pasulj iz konzerve. Promešao, začinio nanom, ruzmarinom i sveže mlevenim šarenim biberom, kobaje odvojio na kolutove, poklopio i pustio još par minuta da se krčka. Na kraju dodao malo tucane slatke paprike jer ne jedemo ljuto, isključio plin i ostavio da odmori. Servirao kao na fotki.

Prijatno.

BISTRO CATHERA

bistro cathera

More infoCurrent track

Title

Artist

Background