BISTRO CATHERA #25: DJ LOPTICA

Bistro Cathera January 26, 2022

Emisija br.25 jazz/gastro serijala “Bistro Cathera” na podcastu ! Autor emisije je DJ Jazzysad, ili Saitović Milan, a gostuje ponovo za DJ pultom i u kuhinji ovog puta okružen povrćem: DJ Loptica, svima znan i kao Dejan Šobot. Gastro Recept sa nevjerovatnim nazivom “Supa za 20 minupa (sa dronjcima) !!!

 

Supa za 20 minupa (sa dronjcima) je super obrok na kašiku. Sprema se brzo i lako, bez blendera i ostalih savremenih pomagala. Dobar nož, koncentracija i seckanje. Celer i šargarepa na kubete, lukac na pola pa na rezance, a praziluk i prokelj na kolutove (širina zavisi od veličine, prokelj može i napola).

Hteo sam da vam pošaljem recept za nešto brazilsko, al’ nikako da skuvam, pa izabrah ovo.

Osim dobre volje i malo vremena (maksimalno pola sata sa seckanjem), za ovu supu vam treba:  1 koren celera + 5 šargarepa srednje veličine, po jedna manja glavica crnog i crvenog luka (da sam našao šalot i to bih dodao jer je funky), pola struka praziluka (bijeli deo), dve šake prokelja, šaka suve majčine dušice, dva prstohvata slatke gruvane paprike (ko voli ljuto, ne branim), veza  blitve (ova je od Ace Džviza, lokalnog poljoprivrednika iz Katuna, listovi mali, bez drške … ), 4 kocke za supu (jer instant i koncentrat povrće pride) i 1 jaje za dronjke.

U zavisnosti od afiniteta, supa može da se pravi sa masnoćom (mast, maslac, ulje …) ili bez.

Ja sam na kašiku rastopljene masti stavio iseckano povrće (sem blitve i praziluka) i majčinu dušicu, dodao malo maslaca da bude sočno, gruvanu papriku, promešao i posle 5 minuta nalio sa oko 2 litra proključale vode iz čajnika. To brzo krene da kuva, ostavim 5 minuta, pa dodam praziluk, 4 kocke za supu i smanjim vatru. 5 minuta kasnije dodam blitvu, umutim jedno jaje i uz lagano mešanje dodam u supu da se naprave lepi dronjci. Pojačam vatru za poslednji brzi ključ, zatvorim plin i pokrijem šerpu.

Može klot kao što je Milan jeo, može sa kiselim mlekom i nadrobljenim tostom kao što voli moja majka, može sa sirćem ili vorčester sosom … može svakako, a i na kašiku je. Ako vam sutradan dosadi, možete štapnim mikserom da napravite potaž i poslužite uz neko jelo od mesa ili ribe, da koristite kao sos za pastu, možda dodate proso, pirinač …

Prijatno!

BISTRO CATHERA

bistro cathera

More infoCurrent track

Title

Artist

Background