PODCAST // Izvorišta 359: Ali Farka Touré; Arooj Aftab, Vijay Iyer and Shahzad Ismaily; Yamäya; Ireke

izvorišta April 4, 2023

U posljednjih mjesec i pol objavljeno je mnoštvo odličnih albuma iz cijelog svijeta, a u ovoj emisiji sam predstavio četiri uistinu fantastična kojeg potpisuju Ali Farka Touré, Yamäya, Ireke te Arooj Aftab, Vijay Iyer i Shahzad Ismaily.

Ali Farka Touré – Voyageur (World Circuit 2023.)

Legendarni malijski glazbenik preminuo je 2006. godine, a World Circuit je objavio do sada neobjavljene snimke nastale na jam sessionima i probama za koncerte između 1991. i 2004. godine. Nekoliko je pjesama otpjevala Oumou Sangaré, velika Touréova prijateljica.

Arooj Aftab, Vijay Iyer and Shahzad Ismaily – Love in Exile (Verve 2023.)

Arooj Aftab nas je sve oduševila dirljivim albumom “Vulture Prince”, a sada je udružila snage s jazz dvojcem – Vijayom Iyerom i Shahzadom Ismailyjem. Njih troje su stvorili sjajnu energiju kojom nas voze kroz zvučne pejzaže snimljene uživo s minimalno naknadnog editiranja. Iako Arooj svoj glas uglavnom koristi kao dodani instrument, bez puno teksta, tema albuma omeđena naslovom i pakistansko-indijskim porijeklom svo troje glazbenika, jasno se osjeti slušajući ovaj materijal.

Yamäya – Senegal (Funkiwala Records 2023.)

Yamäya su još jedna engleska grupa koja inspiraciju traži u afričkim zvucima, prije svega afrobeatu. To rade odlično, a dodanu vrijednost im je dao senegalski pjevač Khadim Saar koji odlično plovi Felinim vodama, ali uspješno skrene i u griot glazbu, ali i reggae/ragga dijelove.

Ireke – Tropikadelic (Underdog Records 2023.)

Underdog Records je posljednjih godina objavila nekoliko zanimljivih albuma, a zadnjeg potpisuje francuski dvojac Ireke koji je za ovaj album angažirao veliki broj gostujućih pjevača i uspješno spojio afro-karipske melodije s modernim groove ritmovima. Album za plesne podije.

Tracklist:

  1. Yamäya – Karma
  2. Yamäya – Farawané
  3. Yamäya – Mama Sali
  4. Ireke – Petit A Petit (feat Agnes Helene)
  5. Ireke – Metissage (feat Sana Bob)
  6. Ali Farka Touré – Safari
  7. Ali Farka Touré – Bandolobourou (feat Oumou Sangare)
  8. Ali Farka Touré – Kenouna
  9. Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily – Shadow Forces

IZVORIŠTA

izvorišta

More infoCurrent track

Title

Artist

Background