PODCAST // IZVORIŠTA #350

izvorišta January 30, 2023

Izvorišta su došla do svojeg 350. izdanja, a u njemu su u fokusu dva nova izdanja – “Medicine” američko-malijske grupe Orchestra Gold te “Meu Único Medo É Primavera” Brazilca Iana Lasserrea. Osim toga puštao sam i izvođače iz Irana, Norveške, Mađarske, Sirije, Indije i Kolumbije.

Vodi, uređuje i piše: Emir Fulurija

Orchestra Gold – Medicine (selfreleased 2023.)

Za Orchestra Gold sam prvi put čuo tamo negdje 2019. kada je ovaj bend iz Portlanda objavljivao seriju od nekoliko EP-a, a sada su objavili svoj novi album nazvan “Medicine”. Njihov zvuk je naslonjen na sjajnu pjevačicu Mariam Diakite koja dolazi iz Malija i pjeva u tamošnjoj tradicijskoj maniri na Bambara jeziku. No, za razliku od sličnih Bambara izvođača čiji stil često kolokvijalno nazivamo afro-popom, Orchestra Gold imaju drukčiji glazbeni pristup. Vođa benda, Erich Huffaker, glazbenu podlogu povezuje s psihodeličnim rockom, ali tu je i bogata brass sekcija koja pomalo koketira s afrobeatom, ali više služi kao dodatni psihodelični sloj njihovoj glazbi. Sve to zvuči iznimno uzbudljivo i “Medicine” je potvrdio Orchestra Gold kao jedan od bendova koji se služe tradicijskim afričkim naslijeđem na originalan i lijepi način te ih svakako treba pratiti i u godinama koje dolaze. Ne bih se čudio da, nakon svih izdanja koje su objavili u DIY maniri, njihov sljedeći album bude na nekom poznatom labelu.

Ian Lasserre – Meu Único Medo É Primavera (ajabu! 2023.)

U prošlom izdanju Izvorišta predstavio sam album “O Paraiso” Lucasa Santtane i pripremajući ovu emisiju mi je bilo žao što ga nisam preskočio prošlog tjedna i povezao s albumom “Meu Único Medo É Primavera” kojeg potpisuje Ian Lasserre. Naime, oba izvođača dolaze iz brazilske pokrajine Bahia i njeguju sličan glazbeni stil – povezuju tradicijske brazilske melodije s modernim stilom, a u sve ubacuju i utjecaj jazz i MPB glazbenika poput Caetano Velosa, Gilberta Gila ili João Donata. Lasserre, baš kao i Santtana, ima taj sjetan glas koji te lako očara i vodi kroz čitav album koji iznova poziva na novo slušanje. A ako želite saznati zašto je Lasserreov jedini strah proljeće, kao što bi se doslovno preveo naziv albuma, obratite pažnju i na tekstove.

U Izvorištima smo slušali i novi single Kimija Djabatéa iz Gvineje Bisao s njegovog albuma “Dindin” (Cumbancha, release date 24.2.2023.), prvi single Brazilca Gabriela da Rosea s albuma “É o que a casa Oferece” (Stones Throw, release date 17.2.2023.), jednu pjesmu Mahse Vahdat i grupe Skruk s albuma “Braids Of Innocence” (Kirkelig Kulturverksted, 2022.), mađarski Csereps s albuma “The Sold Girl – Turkish Remix (Fonó, 2022.), sirijsko-iransko-indijski Mohamad Zatari Trio (Zehra Records, album “Istehlal”, 2023.) te kolumbijski Mestizo (album “Mestizo”, Mais Um Discos, release date 5.5.2023.)

Tracklist:

 1. Orchestra Gold – Keleya
 2. Orchestra Gold – Baara Nyuma
 3. Orchestra Gold – Dia Ye Banna
 4. Kimi Djabaté – Afonhe
 5. Ian Lasserre – Centro
 6. Ian Lasserre – Eu Vim Para Cantar
 7. Ian Lasserre – Abraxas (feat Rafa Castro)
 8. Gabriel da Rosa – Cachaça
 9. Mahsa Vahdat & Skruk – A Thousand Birds Will Chant Your Song
 10. Cserepes – Get Ready My Daughter
 11. Mohamad Zatari Trio – Desire
 12. Mestizo – Arroyo

IZVORIŠTA

izvorišta

More info
Current track

Title

Artist

Background