PODCAST // IZVORIŠTA #353

izvorišta February 20, 2023

Posljednjih nekoliko godina world music scena potpuno buja. Nevjerojatna je količina sjajnih albuma koji se pojavljuju iz tjedna u tjedan, a već do sredine veljače ove se godine pojavilo nekoliko fantastičnih ovogodišnjih albuma. U ovoj emisiji Izvorišta predstavljam tri takva albuma – “٣ (Trois)” grupe Acid Arab, “Kemekem ከመከም” grupe uKanDanZ te “Hé Oy​á​te” grupe Laboratorium Pieśni. Najavio sam i debut album švicarske grupe Yalla Miku koji će biti objavljen krajem ožujka.

Acid Arab – ٣ (Trois) (Crammed Discs)

Acid Arab se brzo nametnuo kao jedan od najvažnijih izvođača koji spaja tradicijsku s elektronskom glazbom. Postali su prava koncertna/klupska atrakcija, a treći album jednostavnog naziva “٣ (Trois)” dolazi nakon četverogodišnje diskografske pauze. Odmah moram reći kako je itekako vrijedilo čekati jer je “٣ (Trois)”, po mojem mišljenju, najbolji album u dosadašnjoj karijeri Acid Arab. Od početka albuma kreću žestoko i beskompromisno udaraju po žestokim elektronskim ritmovima spajajući ih s različitim tradicijskim utjecajima iz Magreba i s Istoka. Uz pomoć sjajnih gostujućih vokala, Acid Arab su snimili jedan od boljih albuma početnih mjeseci 2023. godine.

uKanDanZ – Kemekem ከመከም (Compagnie 4000/Ouch! Records)

uKanDanZ su me oduševili sa svojim albumom “Awo” kojeg sam proglasio najboljim albumom 2016. godine. A tek kakav su koncert imali na Drugoj Godbi! Ta količina energije se ne viđa tako često. Nakon toga uKanDanZ su malo pali u kvaliteti studijskih snimki, prije svega jer je bend ostao bez upečatljivog pjevača Asnakea Gebreyesa. Sada se on vratio pa je opet spoj etiopske glazbe s prog-jazz-rockom u izvedbi uKanDanZ došao na najveći mogući nivo. Gebreyes rastura svojim vokalom, a ostatak benda, predvođen saksofonistom Lionelom Martinom ‘jede malu djecu’. Ovaj album je čista energija, ono što mi je od uKanDanZ trebalo.

Laboratorium Pieśni – Hé Oy​á​te (Agencja Perspektywy)

Laboratorium Pieśni su poljski ženski zbor koji je nastao 2013. godine, a svoj prvi album “Rosna” objavili su tri godine kasnije. Sada su, nakon diskografske pauze od pet godina, djevojke objavile svoj četvrti studijski album “Hé Oy​á​te” na kojem su otpjevale polifonijske tradicijske pjesme iz raznih krajeva svijeta. Sve to samo uz pratnju udaraljki što nikako nije umanjilo na zvučnoj slici albuma. Dapače, “Hé Oy​á​te” zvuči jako bogato i impresivno.

Vodi, uređuje i piše: Emir Fulurija

Popis pjesama:

  1. Acid Arab – Leila
  2. Acid Arab – Ya Mahla
  3. Acid Arab – Halim Guelil
  4. Acid Arab – Habaytak
  5. uKanDanZ – Ajebeshe Lideresh New
  6. uKanDanZ – Kemekem
  7. uKanDanZ – Lebesh Kabashen
  8. Laboratorium Piesni – He Oyate
  9. Laboratorium Piesni – Omma
  10. Yalla Miku – Asmazate

IZVORIŠTA

izvorišta

More infoCurrent track

Title

Artist

Background