PODCAST // IZVORIŠTA #354

izvorišta February 27, 2023

U ovoj emisiji Izvorišta plovimo svijetom u potrazi za novim izdanjima, ali i onima iz prošle godine koja smo propustili do sada prezentirati. Krećemo iz Kolumbije, a kroz Gvadalupe, Somaliju, Belgiju i Makedoniju dolazimo do Kanade gdje završavamo ovo putovanje.

Ruca y El Quinde de Barbacoas – ¡Dale Duro al Bombo! (Discos Pacifico 2022.)

Pacifički dio Kolumbije poznat je po divnoj glazbi oslonjenoj na ženske vokale i udaraljke nošene marimbom. Ta verzija cumbije me uvijek ostavi bez daha pa je to bio slučaj i s ovim albumom kojeg nosi sjajna pjevačica Ruth Elena Cabezas, odnosno La Ruca.

Polobi & the Gwo Ka Masters – Abri Cyclonique (Real World 2023.)

Polobi dolazi s Gvadalupe i od malena je bio impresioniran gwoka majstorima, tamošnjim glazbenicima koji svoje chantove uzvikuju uz ritualni ples. Dugo mu je trebalo da se i on okuša u tome, a sada je, sa 70 godina, dočekao i album za slavni Real World. Tome je kumovala činjenica da se u njegov rad uključio producent Doctor L, koji je radio s Tonyjem Allenom i Mbongwana Star, te cijeloj gwoka glazbi dodao i pomalo elektronike koja odlično funkcionira na jednom od zanimljivijih ovogodišnjih albuma.

Iftin Band – Mogadishu’s Finest: The Al​-​Uruba Sessions (Ostinato Records)

Ostinato Records su se vrlo brzo etablirali kao jedna od zanimljivijih novih izdavačkih kuća kojoj je glavni forte predstavljanje široj javnosti zanimljivih starih bendova iz Afrike. Sada je došao red na Iftin Band, grupa koja je u Somaliji osamdesetih godina svirala praktično svakog dana u zanimljivom spoju tamošnjih tradicijskih ritmova, afrobeata i reggae. Ostinato je došao u posjed snimki koje su napravljene u tamošnjem Al-Uruba hotelu i objavio odličnu kompilaciju koja donosi prilično čudan i zanimljiv zvuk. A nazivi pjesama i pokušaj njihovog čitanja su priča za sebe.

Jiraan Ensemble – Sirto (Zephyrus Records 2023.)

Belgija neprestano izbacuje zanimljive nove bendove, a jedan od njih je Jiraan Ensemble koji je osnovan 2016., a koji okuplja muzičare porijekla iz raznih krajeva svijeta. “Sirto” spaja tradicijske elemente uglavnom istočnjačke glazbe s jazzom, a sve zajedno je sjajno orkestrirano.

Baul Meets Saz – Banjara (Uren Productions 2022.)

Baul Meets Saz je projekt koji, kako mu i ime kaže, spaja indijsku i tursku glazbu. Sastavljen je od dvoje indijskih Baul muzičara, Malabije Brahma i Sanjayja Khyape kojima se priključio virtuoz na sazu Emre Gültekin koji je posljednjih godina svojim umijećem obogatio jako puno projekata. Iako spajaju indijsku i tursku glazbu, Baul meets Saz najviše djeluju u Belgiji, a nedavno su objavili svoj drugi album nazvan “Banjara”.

Aleksandar Jovevski – Od koleno na koleno (Selfreleased 2022.)

Aleksandra Jovevskog poznajemo kao člana grupe Afion, a on je u rodnoj Makedoniji poznat i po radu u grupi Monistra. Sada je snimio samostalni album na kojem radi ono u čemu je najbolji – predstavlja tradicijsku makedonsku glazbu.

Payadora Tango Ensemble – Silent Tears: The Last Yiddish Tango (Six Degrees 2023.)

Kanadska grupa je u suradnji s kanadskom pjevačicom Lenkom Lichtenberg snimila dirljiv album zasnovan na pjesmama, svjedočanstvima i pismima koje su žene doživjele za vrijeme holokausta. Koliko je teško u nekim trenucima slušati pojedine pjesme, toliko je važno da ovakvi projekti postoje, posebno kada su realizirani na ovako dobar način.

Popis pjesama:

 1. Ruca Y El Quinde De Barbacoas – El Iraguilde
 2. Ruca Y El Quinde De Barbacoas – Dale Duro Al Bombo
 3. Ruca Y El Quinde De Barbacoas – A Ritmo De Caramba
 4. Polobi & The Gwo Ka Masters – Kawmelito
 5. Polobi & The Gwo Ka Masters – Zion
 6. Iftin Band – Aaway Axdigii Aynu Isku Ogeyn
 7. Iftin Band – Wiilkii Aan Ku Waashee
 8. Jiraan Ensemble – Pentozali
 9. Jiraan Ensemble – Ya Mahla
 10. Baul Meets Saz – Erenlerin Halveti
 11. Aleksandar Jovevski – Ajde mala Stana, bolna lega
 12. Payadora Tango Ensemble – Sabina’s Letter, Some Of Us Must Survive
 13. Payadora Tango Ensemble – Tell Me Where Can I Go

IZVORIŠTA

izvorišta

More infoCurrent track

Title

Artist

Background