PODCAST // Izvorišta 381: Idris Ackamoor & The Pyramids, Idrissa Soumaoro, El Mizan

izvorišta October 11, 2023

Tri su albuma u fokusu ovog izdanja Izvorišta: “Afro Futuristic Dreams”, “Diré” i “Harba”, a redom ih potpisuju Idris Ackamoor & The Pyramids, Idrissa Soumaoro i El Mizan. Slušali smo i Damira Imamovića.

Idris Ackamoor & The Pyramids – Afro Futuristic Dreams (Strut Records 2023.)

Ze neke izvođače nije potreban nikakav opis već je samo dovoljno reći kako su objavili novi album. Takav je i Idris Ackamoor sa svojim The Pyramids. Nova inkarnacija benda na okupu je već neko vrijeme, a ovo je na neki način treći dio trilogije koji je počeo s albumom “An Angel Fell” 2018., a nastavio se sa “Shaman!” dvije godine kasnije. “Afro Futuristic Dreams” ne donosi ništa što već nismo čuli od Idrisa Ackamoora & The Pyramids – i dalje je to miks avangardnog jazza s afričkim utjecajima, ali za neke inovacije nema ni potrebe jer je ovo naprosto sjajno.

Idrissa Soumaoro – Diré (Mieruba Records 2023.)

Idrissa Soumaoro je svoju karijeru počeo kao član grupe Les Ambassadeurs koju je predvodio Salif Keita, a s Keitom i drugim poznatim malijskim glazbenicima je surađivao tijekom cijele svoje karijere. Za svoj rad je nagrađen državnom nagradom, a povremeno objavi i samostalne albume. “Diré” je treće izdanje u zadnjih 20 godina, a na njemu se Soumaoro priključio lavini veterana koji su ove godine snimili odlične albume. Pravi desert blues album koji će oduševiti sve ljubitelje žanra.

El Mizan – Harba (Selfreleased 2023.)

El Mizan možemo nazvati dijelom rastućeg ‘Arabian fuzz’ trenda. Ovaj bend dolazi iz Švicarske, a osnovao ga je alžirski glazbenik Anouar Kaddour Cherif. Sebe opisuju kao spoj mandole, Magreba i punk rocka, a tako nekako i zvuče. Album uz kojeg se jako lako prepustiti žestokoj zabavi.

Tracklist:

 1. Damir Imamović – Sinoć
 2. Idris Ackamoor & The Pyramids – Thank You God
 3. Idris Ackamoor & The Pyramids – Police Dem
 4. Idris Ackamoor & The Pyramids – Re-Memory
 5. Idrissa Soumaoro – Dire Tara
 6. Idrissa Soumaoro – I Djidja
 7. Idrissa Soumaoro – Sababou
 8. El Mizan – Harba
 9. El Mizan – Zaman Thani
 10. El Mizan – Harba
 11. Damir Imamović – Osmane

Pratite Izvorišta na substack platformi

Vodi i uređuje: Emir Fulurija

IZVORIŠTA

izvorišta

More infoCurrent track

Title

Artist

Background