PODCAST // “VRATIĆE SE VALTER, NOSIĆE BRUSHALTER”

radio specijal March 29, 2023

[PODCAST]

VRATIĆE SE VALTER, NOSIĆE BRUSHALTER je dokumentarna radiodrama autora Szabolcsa Tolnaia o borbi građana za očuvanje posljednje ekološke oaze u Novom Sadu.

Znate li što je Šodroš? Iza ovog zvučnog imena krije se novosadska prirodna oaza na Dunavcu. Šodroš je još nešto. On postaje simbolom građanskog otpora privatnom kapitalu koji, u sprezi s vlašću, ždere, ruši i siječe sve pred sobom.
Dok čitate ove retke, na Šodrošu je buka. Nakon višemjesečnog građanskog otpora kroz Survival Camp, ipak je krenula siječa 140 stoljetnih stabala od kojih su neka autohtone vrste, a zajedno s brojnim životinjskim vrstama čine ovaj kraj pravom oazom. U ovom trenu kordoni policije štite radnike od njihovih vlastitih sugrađana.
Autor Szabolcs Tolnai snimio je višemjesečnu borbu Novosađana protiv lokalnih i državnih vlasti, dokumentirajući u zvuku bogatstvo, ljepotu i tugu Šodroša. Uskoro u vašim malim radijskim kutijama, slušalicama i autima zvukovi prekrasnog Šodroša, glasovi Novosađanki i Novosađana na barikadama, kineskih radnika, taksiste, zvuk milicijske marice, klavirskog koncerta u survivor kampu i noćnog veslanja na Dunavcu, a u emisiji sudjeluje i jedan dabar.

U produkciji RadioTeatra i Katarine Krešić, tonskom oblikovanju Dinka Tomaša Brazzodura – nastala je dokumentarna radiodrama “VRATIĆE SE VALTER, NOSIĆE BRUSHALTER”. To je ujedno i prva premijera naše regionalne redakcije Radiofonski četvrtak – koju je kroz serijal slušaonica 2021. okupila Pavlica Bajsić.

Čuvajmo “svoje šodroše”, posljednje zelene oaze, borimo se za njih – pa i ovako, putem zvuka. Šaljemo ovim radijskim valovima i veliku podršku svim Novosađanima, (a posebno Novosađankama) koji su se mjesecima borili doslovno do “posljednjeg stabla”, riskirali zdravlje, privođenja i vrijeđanja.
Pozivamo vas sve da poslušate njihovu priču, a pojedine scene spadaju u neke od možda najpotresnijih radijskih minuta.

Autor i snimatelj: Szabolcs Tolnai
Oblikovatelj tona: Dino Brazzoduro
Urednica redakcije dokumentarne radiodrame Radiofonijski četvrtak: Pavlica Bajsić Brazzoduro
Producentica: Katarina Krešić
Hvala: Dubioza Kolektiv, Biljana Bilić i Tibor Šehtl

RADIO SPECIJAL

radio specijal

More infoCurrent track

Title

Artist

Background