PONOĆNI KONCERTI: BOB DYLAN & THE BAND

Written by on May 25, 2021

Sedmica koju započinjemo 80. rođendanom Bob Dylana, u kojoj ćemo slušati specijalne programe posvećene Dylanovom radu i djelu, u “Ponoćnim Koncertima” slušamo vjerovatno njegov najbolji live album ikad objavljen “Before the Flood” snimljen i objavljen 1974, kada se Dylan vratio koncertnim nastupima, sa svojim starim saborcima, The Band!

U stvari, najznačajniji Dylanov prateći bend ikada, i pored toga što je svirao sa mnogim zanimljivim i značajnim imenima, ipak će ostati upamćen The Band, ekipa sjajnih muzičara, koji su krajem 60tih izgledali i zvučali potpuno supriotnog od važećeg narativa toka vremena. Psihodelici, šarene košulje i borba za mir izgledali su, na prvi pogled naravno, kao druga planeta za ekipu koja izgleda i zvuči kao grupa farmera sa američkog srednjeg zapada, tamo negdje sa kraja 19. vijeka. Bob Dylan se sa njima sastao 1966, za koncerte koji su pratili njegovu električnu fazu, i bili izviždani od tradicionalizmu i formi naklonjenoj publici koja nije shvatila poruku.

Tokom koncertne pauze, Dylan i The Band snimali su zajedno, prije svega tokom 1968, materijal, izvinjavam se, gomile materijala danas poznate kao “The Basemant Tapes”, kao i nekoliko narednih albuma, a početkom 70tih vraćaju se koncertima. Ovog puta, Bob Dylana čekaju pune arene i pomamljeni obožavaoci.

Jel nešto nije u redu, pitali su se farmeri iz 19 vijeka? Pitao se i Dylan, navikao da ga ne shvate iz prve. Već je on pripremao sljedeće faze i koncerte koji će biti dijametralno suprotni ovim arenskim nastupima, koncerti koje će izvoditi suludi cirkus ispod šatora, ali to je već druga priča, sljedeća u našem ovonedjeljnom ciklusu…

No, u priči koja je pred nama, niko nije bolje odsvirao amerikanu od Dylana sa Tha Band, niko nije povezao sve te uticaje koji su formirali Ameriku, iz raznih uglova koje je Bob Dylan pjesnički uzdigao i u čije se uloge i sam uvlačio, kako je to sjajno predstavljeno u filmu “I’m not there”.

Pripovjedač, šaman, učični zabavljač, ukleti pjesnik, narator ..sve i mnogo više, ali i prateći bend koji sve to pretvara u muziku, električnu svakako, koja pamti u svojoj dnk sve uticaje koji su se brodovima slivali sa američkih obala na srednji zapad. Sve violine Irske, napjeve Italije, krigle Njemačke, duh starosjdilaca i tuga robova.

Slušajmo kako su Dylan i tha Band zvučali na koncertima 1974.

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje Tomislav Žegura.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background