PONOĆNI KONCERTI: BOMBINO & MDOU MOCTAR

Written by on June 8, 2021

Ukoliko vas zanimaju istinski majstori gitare današnjice, ovonedjeljni “Ponoćni Koncerti” imaju odgvoro na to pitanje! Dvojica tuareških gitarista koji svaki na svoj način osvajaju svijet, kako kulturnim naslijeđem, a još više gitarskim umijećem: Bombino & Mdou Moctar odvešće vas na kasno-noćne vožnje pustinjskih vizija svojim vrlo električnim zvukom!

Bombino – Live in Amsterdam

Virtuoz već od malih nogu, Omara Moctar, nama znan kao Bombino odrastao je u društveno-političkim turbulencijama oblasti Sahare, sa porodicom koja se selila na relaciji od Nigera do Alžira tokom 80tih i 90tih. No, pustinjske zvijezde su mu se naklonile, i kao majstor gitare izvornog pustinjskog bluesa, Bombino postaje internacionalna zvijezda, a njegov prvi album “Nomad” (2013) producira Dan Auerbach iz The Black Keys.

Pored internacionalnog proboja, ili uprkos, Bombino pjeva i dalje na Tamashek jeziku (jezik tuareškog -Tamashek naroda sahare), jer zaista, ovakva muzika ne bi imala smisla ni na kojem drugom jeziku, ponajmanje na engleskom. Muzički, on izvodi zapaljiv spoj hipnotičke poliritmije isprskan gitarističkim naletima u kojiam slobodno šeta kroz žanrove, prelazi iz jednog u drugi i dobro se zabavlja. “Live in Amsterdam” snimljen je krajem 2019, i predstavlja Bombina tamo gdje je najbolji- na bini sa bendom!

Mdou Moctar – Blue Stage Session

Nigerisjki virtuoz Mdou Moctar još jedan je predstavnik Tamashek naroda koji je zapalio pustinju svojom gitarom, a na vrućini se požar brzo širi. Sa nekoliko sjajno kotiranih albuam iza sebe, odbija da snima u skupim studijima, više mu odgovara neka napuštena kuća gdje sa bendom može da se opusti i zvuči prirodno.

Tekstovi njegovh pjesama nisu nimalo opušteni, takođe pjevani na izvornom jeziku, bave se političkim temama naroda Sahare, imperijalizmom nad Afrikom, kao i pravima žena. Sloboda Afrike, i dakako čitavog svijeta najviše ga okupira, i jedna je od njegovoh najsnažnijih poruka.

“Blue Stage Session” snimljen je kao predstavljanje Mdou Moctara i njegovog benda na Third Man Records Cass Corridor-u, gdje je zapadna publika uglavnom prvi put gledala i slušala meditativnu pustinjsku psihodeličnu vožnju!

Bombino i Mdou Moctar osim što su onijeli svježinu u zvuk gitare zvuče toliko prirodno i u skladu sa samima sobom, baš kakav je nekad i Jimi Hendrix bio, kada se pojavio u Londonu, pred zblanutim englezima.

Rock’n’roll je dakako živ i hvala na pitanju dobro je !!!

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje Tomislav Žegura.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background