PONOĆNI KONCERTI: DAVID BOWIE – I’m Only Dancing (The Soul Tour 74)

Written by on January 9, 2021

David Bowie, velikan i jedan od najomiljenijih muzičara našeg radija, ovih dana obilježava dane i rođenja i smrti (uveliko u njegovom stilu), što je više nego dobar povod da zasvira u našim “Ponoćnim Koncertima”. Tokom ove nedjelje slušaćemo njegov zanimljiv nastup iz tranzicionog perioda s kraja 1974, kada je uveliko odbacio Ziggyjev kostim a metamorfoza u američki soul bila je malo teža od očekivanog.

I zaista, njegov aktuelni album “Diamond Dogs”, iako van popularnog karatkera, bez ijednog pauka s Marsa, muzički je još uvijek bio Ziggijevski, bolje reći glam rock. No, želja za promjenom rezultirala je protivnom turnejom (pre)ambicioznog formata, gdje je muzički materijal iz glam faze prilično nespretno transfrmisan u soul, kojim je David nastojao osvojiti Ameriku, koja sigurno nije bila spremna prihvatiti engleza koji u šljaštećim kabuki kostimima otvoreno provocira rodno/polne društvene norme (između ostalog) kroz prizmu palog vanzemaljca.

Drugi dio turneje, krajem godine, donio je i neke naučene lekcije, što je bilo pravo čudo, s obzirom na izrazito sumanut Bowijev privatan život, ali i potvrdu da njegov genije nije patio, čak i danima kad je bilo pitanje hoće li uopšte preživjeti olujne dane.

Svedena koncertna produkcija i obilje novih pjesama, u kojima se američki stil sa soul osnovom mnogo bolje uklopio, predstavilo je okosnicu turneje, a nove numere su većinom bile i praktično snimljene za album “Young Americans” objavljen 1975. Numere su snimljene u studiju  Sigma Sound (Philadelphia), srcu tadašnje američke soul scene. Prateći bend takođe je izmjenjen članovima koji su učestvovali u studijskim snimanjima, tada znan kao Mike Garson Band.

David Bowie vokalno i ovdje kao i tokom čitavog datog perioda zvuči problematično (ponajviše usljed pomenutih “patnji”), no, muzika je fokusirana i zapravo, uspješno završava malo teže započetu transformaciju, nešto u ćemu će Bowie kasnijih godina biti još vještiji i elegantniji. A pouzdano znamo da je David Bowie tokom čitave karijere i života bio najbolji, upravo onda kada je tragao za novim.

Da ne zaboravimo napomenuti, koncert koji slušamo održan je u Detroitu (Michigan Palace) 20.10.1974. Uživajte u ovonedjelnim “Ponoćnim Koncertima” i još jednoj posveti velikom i neprežaljenom David Bowie-u.


Current track

Title

Artist

Background