PONOĆNI KONCERTI: DR.JOHN – High Priest Of Psychedelic Voodoo

Written by on November 15, 2021

Nakon prethodne sedmice i lutanja američkim naslijeđem kroz savremenu vizuru The Black Keys-a, ove sedmice, od večeras idemo još dublje. Otvaraju se vrata zadimljenog kluba “Tipitina” u New Orleansu, a za klavirom je, par decenija ranije premotavamo, visoki svešetnik psihodeličnog voodoo zvuka: Dr. John !!! Nastupa tačno u ponoć!

Američki jug je krio različite narative i naslijeđa, a među onima koji su malo manje preplivali okean, a malo više crpili suticaje sa ove strane okeana, bili su muzičari blatnjave Luizijane, mitskog New Orleansa, u kome su se Francuska kultura, voodoo blues ( i ne samo blues), kreolsko naslijeđe, crnačka tuga i puna vreća kojekakve magije.

Nekrunisani kralj muzike New Orleansa, tokom 70tih naročito bio je Malcolm John Rebennack Jr. poznatiji po svojoj doktorskoj disertaciji. Liječio je duševne boli, šamanskim pristupom prije svega. Na sceni bi mu se pridružile kojekakve mačke i mačori, olinjali, previjani, šareni i nedokučivi….

Dr. John je narodnom medicinom muzike obojao je umove i srca publike, voodoo magijom je svirao klavir i gitaru, a ispričao je i neke vrlo zanimljive priče. U oblaku dima, nestao je 2019, okvirno 77 godina od njegovog dolaska među nas, a ove sedmice slušamo kolekciju njegovih snimaka iz dekade na 7 iz klubova New Orleansa. Preicizniji datumi vam i ne trebaju, jer se granice vremena i prostora svakako gube…

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše: Tomislav Žegura.


Current track

Title

Artist

Background