PONOĆNI KONCERTI: HARRY BELAFONTE

Written by on April 27, 2023

“Kralj Calypsa” veliki pjevač, glumac i aktivista za ljudska prava, Harry Belafonte preminuo je u 96. godini. Kako ovaj sve digitalniji svijet ionako ide dođavola, krenimo zajedno na otok osunčan, uz dva koncerta koje slušamo ove sedmice u našim “Ponoćnim Koncertima”, u čast i sjećanje na Harry Belafonte-a.

Harry Belafonte je odrastao u New Yorku kao sin karipskih imigranata. Iako je snimao mnogo različitih žanrova muzike, postao je poznat kao “Kralj Calypsa” zahvaljujući svojim karipskim hitovima “The Banana Boat Song (Day-O)” i “Jump in the Line” 1950-ih. Njegov album “Calypso” iz 1956. također je postao prvi LP koji je postigao milionsku prodaju. Osim muzike, glumio je u pozorištu (osvojio nagradu Tony 1953.), filmu (glumio je u više filmova iu svojim raznim TV emisijama) i bio poznat kao aktivisat za građanska prava. Belafonteov posljednji studijski album, Paradise in Gazankulu, objavljen je davne 1988. godine.

Belafonte je bio istaknuti glas u pokretu za građanska prava i blizak prijatelj dr. Martina Luthera Kinga mlađeg. Podržavao je akcije poput UNICEF-a i došao na ideju da snimi humanitarni singl “We Are the World” pun zvijezda. Bio je izrazito kritičan prema Georgeu W. Bushu, podržavao je Bernieja Sandersa, a izbor Donalda J. Trumpa nazvao je dolaskom “Četvrtog Reicha”.

Harry Belafonte kao aktivista za ljudska prava, nekad i nedavno

Belafonte je dobio nagradu Kennedy Center Honor 1989., Nacionalnu medalju za umjetnost 1994. i nagradu Grammy za životno djelo 2000. godine. Među odabranom je skupinom izvođača koji su za svoj rad dobili nagrade Emmy, Grammy, Oscar i Tony. Berklee College of Music dodijelio mu je počasni doktorat 2014. godine.

“Ponoćni Koncerti” ove sedmice emituju dva koncerta Harry Belafontea održana u čuvenom Carnegie Hall-u: Belafonte at Carnegie Hall iz 1959 i Belafonte Returns to Carnegie Hall samo godinu dana kasnije (1960), a zapanjujuće je kako su oba koncerta dobro snimljena i još uvijek zvuče kao da su svirani juče !!!

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše : Tomislav Žegura.

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background