PONOĆNI KONCERTI: LEVON HELM

Written by on April 19, 2022

Danas, 19.04. navršava se 10 godina otkako sa nama, na ovom svijetu više nije Levon Helm. Bubnjar, i mnogo više od toga, najboljeg Tha Band-a na svijetu, multi-instumentalista, pjevač, autor, glumac, za koga ja Dylan rekao da je jedan od posljednjih velikih duhova! Slušamo ga zato ove sedmice u Ponoćnim Koncertima, ali u sopstvenom izdanju, na koncertu održanom za novu 1977 godinu u NYC Palladium-u društvu RCO All Stars benda.

Nisu nas dovoljno učili u djetinjstvu i ranoj mladosti ko je i koliko je važan Levon Helm. Mislim na domaće (jugoslovenske) muzičke časopise, radio programe i generalno neko muzičko odrastanje koje je favorizovalo britanske bubnjare, onih nekoliko prvih, pa z anjima nekoliko onih tehničkih razbijača, a o sputilnom muziciranju i zaista sviranju, a ne udaranju bubnjeva manje se obraćala pažnja.

Levon Helm bio je toliko muzikalan, da čitav The Band, koji ej nesumnjivo bio skup izuzetnih ličnosti, zvuči nevjerovatno muzikalno. Nije često da bubnjar pjeva dok istovrmemeno svira, kao i da je jedan od autora u bendu, pa i to da često na bini siđe sa matičnih bubnjeva i odsvira mandolinu, gitaru, dok klavijaturista Ruchard Manuel pređe za bubnjeve. Ali nije sve bilo u tehnici, koaj je nenametljivo služila samo da bi se instrument zaista svirao. Levon Helm dobro je razumio ritam, onaj koji su crnci uveli u rock’n’roll, njgov stil bio je čvrsti Stax, sa puno duha koji je tim ritmom objedinio čitavu priču američke muzike 20. vijeka. Vrlo je rijedak taj holistički, široki spektar razumijevanja muzike kao takve. I ostavlja još puno prostora za istraživanje, i dalje proučavanje.

Nakon prvobitnog razlaza The Band-a, Levon Helm pokreće sopstvene projekte, i na novogodišnjem koncertu 1977. godine slušamo ga sa RCO All Stars bendom, koji su činili:

Bass – Donald “Duck” Dunn
Drums, Vocals, Vocals [Additional] – Levon Helm
Guitar – Fred Carter, Jr., Steve Cropper
Harmonica, Vocals – Paul Butterfield
Keyboards, Vocals – Mac Rebennack
Saxophone – Lou Marini
Trombone – Tom Malone
Trumpet – Alan Rubin
Tuba, Baritone Saxophone – Howard Johnson

Sa ovakvom reprezentacijom rezultat nije mogao biti ništa manje nego izuzetan. I naravno, ovo je samo mali dio umjetničkog života koji je Levon Helm ostvario, ali mali dio koji u adusio formi zvuči neponovljivo. Jedan od najvećih bubnjara ikad. Neka nam bude vječna inspiracija.

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše: Tomislav Žegura.

Tagged as

Continue reading

Current track

Title

Artist

Background