PONOĆNI KONCERTI: PEARL JAM SA JACK IRONSOM

Written by on May 15, 2023

Pearl Jam su nedavno, za Records Store Day objavili koncertni snimak “Give Way” , snimljen 05.03.1998., na koncertu u Melbourne Parku, Australia, dok je za bubnjevima bio Jack Irons , i ovo je direktn aposveta njemu i periodu provedenom u bendu (1994-1998), koji nije mnogo koncertno dokumentovan. Slušamo ga u našim “Ponoćnim Koncertima”.

Jack Irons, bubnjar prve postave RHCP, dva puta je imao ključnu ulogu u sudbini grupe Pearl Jam. On je tokom 1990te, povezao Eddie Veddera sa Ammentom i Gossardom, i dogovorio razmjenu demo kaseta koja je dovela do Vedderovog odlaska u Seattle i formiranja benda. Drugi put je intervenisao tokom 1994, u periodu najvećeg superstar perioda grupe, kada su jako teško podnosili nalet medijske pažnje i pritisak muzičke industrije, slave i grunge trenda. Skoro na ivici pucanja, Irons se ponudio da pomogne, i sjeo na bubnjarsku stolicu na kojoj će ostati nepune četiri godine.

Za to vrijeme Pearl jam su snimili 4 sajajna albuma (dovršili “Vitalogy” koji je kompletirao početnu neprevaziđenu trilogiju, sa Neil Youngom kao prateći bend snimili “Mirrorball” i dva sopstvena “No Code” 1996 i “Yield” 1997.). Otišao je iz benda tokom 1998, i ostavio izgrađen stabilan bend koji je to i dan danas, za čijim bubnjevima, kao što je poznato sjedi Matt Cameron.

I upravo, većina koncertnih snimaka Pearl Jam-a, odnosila se ili na period najveće slave, kad je u svirao tehnički precizni Dave Abbruzzese (inače treći po redu bubnjar grupe) ili pomenuti ležerni i maštoviti Matt Cameron, koji je u grupi ostao do dan danas. Najmanje je snimaka ostalo za Ironsovog perioda, koji je obilježila druga faza, tj sazrijevanje Pearl Jam-a i dva jaka albuma, od kojih se “Yield” i danas smatra za jednog od najvećih.

Eto, ipsravljamo ovu nepravdu i donosimo sjaji koncertni snimak, uživajte u slušanju !!!

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše : Tomislav Žegura.


Current track

Title

Artist

Background