PONOĆNI KONCERTI: ROBERT PLANT & THE BAND OF JOY: LIVE FROM THE ARTISTS DEN

Written by on February 14, 2024

“Live From The Artists Den” je projekat koji je povezao izvođače i autentične dvorane. Odličan spoj, posebno imajući u vidu rezultate. Naša selekcija bira koncert Robert Plant-a sa tadašnjim “Band Of You” koji je svoj “Artists Den” nastup odsvirao u “Nashville, Tennessee’s War Memorial Auditorium” 09. 02.2011. i kojeg ove sedmice slušamo u Ponoćnim Koncertima.

Vrlo interesantno je pratiti razvojni put Robert Plant-a koji u okviru solo karijere radi upravo surotno svemu što je simobilozvalo godine na 7, kada je sa divovima koji su hodali Zemljom imao status zlatnog božanstva, a pored zaista dobre muzike, čitavu stvar prodala je ultimativna rok fantazija. Zanimljivo je da je tokom solo karijere u domenu forme, Plant izbjegava bilo kakvu rock fantaziju, sa obje noge čvrsto na zemlji trudi se da i dalje ispunjava suštinu, a to je beskrajno traganje za muzikom, prašnjavim i zavijenim drumovima. Takav put odveo ga je u istraživanje amerike, one malo skrivenije od pojavne, koju je krajem nultih dodirnuo u duetu sa Allison Krauss, a početkom prethodne dekade prateći bend nazvao je po svojoj prvoj davnoj grupi u Engleskoj, ali svakako se put i radost traženja nastavljaju. Prateći bend i nije toliko prateći koliko ravnopravna grupa, više nego izuzetnih muzičara od kojih su nam poznati Buddy Miller i Darrel Scott, a predstavljene u punom sjaju Patty Griffin, kao i ritam sekcija koju čine Byron House i Marco Giovino.

Upravo tako i zvuče, i savezu, harmoniji, često i vokalnoj, gdje Plant dijeli svjetlost refletkora sa kompanjonima. Takve su i nove numere, ali i kad se dotaknu čuvenih numera bivšeg benda, one prearanžirane imaju drugačiju ulogu. Ističu svoje folk korijene i zapravo dolaze do izražaja tekstovi koji se u davno vrijeme i nisu mogli dobro čuti, od siline vriska i grmljavine. Danas je za Roberta Planta, reklo bi se, sve na svom mjestu. Na dobrom je mjestu i na pravom putu, već decenijama, što god mase obožavala mislile o tome. Ali on i ne nastupa za veliek mase. Naprotiv.

War Memorial Auditorium u Nashvuille-u izgrađen je 1925. u čast 3.400 građana države Tennessee tragično stradalih u 1. svijetskom ratu. Bio je dom čuvenog festivala country muzike Grand Ole Opry (1939-1943), kao i gradske simfonije (1925 – 1980). Arhitekta Edward Dougherty koji je dizajnirao dvoranu dobitnik je nacionalne zlatne medalje u arhitekturi zbog savršenog spoja izgleda i perfektne akustike koja odzvanja skoro pa čitav vijek. Danas je tradicija nepromjenjena, a mjesta sa ovakvom energijom i naslijeđem imaju posebno mjesto u istoriji savremene muzike.

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše : Tomislav Žegura.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background