PONOĆNI KONCERTI: TAMIKREST – Live at AB – Ancienne Belgique

Written by on December 27, 2021

Jedan od najdražih bendova našeg radija, tuareški nomadi Tamikrest svirali su evropsku turneju do prije par dana u okviru koje se dogodio nastup u možda i najljepšoj evropskoj koncertnoj sali AB- Ancienne Belgique u Briselu 17 decembra. Za bend koji dolazi iz, na sve načine rizičnog Kidala u Maliju, koji je objavio neke ključne albume posljednje decenije, a pandemija im raspolovila i postavu i planove. Zato je velika pobjeda duha vratiti se kao trio i odsvirati kao u najboljim danima, uz osvježenje, kad postavu upotpune prekrasna Hindi Zahra i Murat Ertel iz bratske Baba Zula -e, stvar postaje vrlo posebna!

Sa tako posebnim koncertom završavamo ovogodišnji serijal “Ponoćnih Koncerata”. Tamikrest su bend čija muzika budi i daje nadu, i kad su je stvarali u sopstvenim tamnim vremenima, od prije svega nekoliko godina dok je njihova zemlja Mali prolazila (i još uvijek prolazi) kroz najgore moguće ratno/vjersko/kriminalne opstrukcije koje, kako to biva, još uvijek nisu rješene (da, Sahara je nepregledna za nekontrolisan prolaz svega i svačega..) do, našeg globalnog zatupljenja u vremenima kada korporacije brinu za naše “zdravlje”.

U nadi da ćemo se probuditi i nastaviti život na kvalitetnijim i zdravijim osnovama, slušajmno ovaj koncert koji nam ponovo poručuje koliko smo zajedno jači !!!

Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše: Tomislav Žegura.


Current track

Title

Artist

Background