PONOĆNI KONCERTI: THE ROLLING STONES – Live at the El Mocambo

Written by on May 31, 2022

“Ponoćni Koncerti” nas ove sedmice vraćaju u 1977., godinu panka kad se vjerovalo da su “dinosaurusi” izumrli, a The Rolling Stones su se uvukli u mali klub, podjsetili na korijene i zasvirali jedan od najopasnijih koncerata …ikada. Danas je objavljen kao “Live at the El Mocambo” i slušamo ga zajedno!

Nije tajna da, kao što smo pomenuli, 1977. smatrala se , barem u muzičkim medijima, godina kada su veliki bendovi smatrani prošloću. U praksi nije baš situacija bila istinita. Pink Floyd i Led Zeppelin, a oko njih i svi ostali prog, rock, šta li već…legende, punili su stadione i njihov akarijera nije bila po znakom pitanja. Međutim, tačno je da je rock’n’roll odlijepio u nekom pravcu u kome nije trebalo da krene. Pretjerano materijalno bogatstvo muzičara, nedostatak dodira sa stvarnošću, doveo je rok zvijezde u poziciju zlatnih bogova na pijedastalu, kojima se mase klanjaju…dok nova generacija nije rekla da ne može više tako.

Stonesi su kao bend bili u blagom padu kvaliteta u odnosu na prvu polovinu 70tih, mada su aktuelni albumi i dalje više nego dobri. “Some Girls” tada aktuelan, posebno je dobro ocijenjen. Ali, sva suština ovog benda desila se odlaskom iz arena, barem na dvije večeri, u mali, zadimljeni klub u Torontu, klub “El Mocambo” tokom 04. i 05. marta 1977., u Kanadi, gdje je Keith Richardsu visila zatvorska kazna, sve u svemu, grupa je djelovala ponovo na ivici, a to se na ovom koncertu itekako čuje.

Bez problema su Stonesi bili najopasniji bend na svijetu u tom trenutku, nikakvog problema nije bilo, Keith Richards je, ionako uvijek govorio da nije nikada imao ni problema sa drogama, samo sa policijom. Rock’n’roll….

“Ponoćni Koncerti” su na programu svakod dana od ponoći. Svaki koncert emituje se od ponedjeljka tokom čitave sedmice. Uređuje i piše: Tomislav Žegura.


Current track

Title

Artist

Background